daroval sto desetič

Viljem Hribar prispeval 49,5 litra krvi

Mojca Žnidaršič, Dolenjski list
6. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Viljem Hribar iz Mirne Peči je doslej daroval 49,5 litra življenjsko pomembne tekočine. Pred nedavnim se je vpisal med tiste, ki so kri darovali že 110-krat.

Mojca Žnidaršič
Viljem Hribar bo kri lahko daroval še štiri leta.

Za Mirnopečana Viljema Hribarja je bil nedavni četrtek gotovo prav poseben dan, saj se je vpisal med krvodajalce, ki so kri darovali že 110-krat. To pomeni, da je prispeval že 49,5 litra te življenjsko pomembne tekočine.

Hribar ima sicer skupino 0 RhD+, ki jo ima po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino 30 odstotkov krvodajalcev v Sloveniji.

Mojca Žnidaršič
Viljemu Hribarju je čestital tudi predsednik Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Marjan Grahut.

PRVIČ KRI DAROVAL MED SLUŽENJEM VOJAŠKEGA ROKA

Tej največji solidarnostni akciji se je Hribar pridružil med služenjem vojaškega roka v Sarajevu, odtlej pa z nekaj izjemami redno daruje kri. Krvodajalstvo mu veliko pomeni, saj na ta način lahko pomaga drugim.

»Ko darujem kri, se tudi počutim bolje, kar nekako lažji sem,« je zadovoljen dejal 61-letni upokojenec, ki ima pred seboj še štiri leta darovanja krvi, tako da lahko, če mu bo le zdravje služilo še naprej, pričakuje še en okrogel jubilej.

Mojca Žnidaršič
Marjan Grahut, Viljem Hribar in Mojca Šimc iz Centra za transfuzijsko dejavnost Novo mesto

KRVODAJALCA STA TUDI SOPROGA IN SIN

Krvodajalka je tudi Hribarjeva soproga Lojzka, ki se ponaša z malo več kot 70 odvzemi, pa tudi njegov starejši sin.

Kot je še povedal Hribar, s soprogo zadnja leta večino časa preživita v Čemšah, nedaleč od Ajdovske jame, kjer imata vikend in okoli njega nekaj trt, sadnega drevja in vrt, čudovita narava in gozd pa sta kot nalašč za njun hobi – nabiranje gob.

Mojca Žnidaršič
Blizu 50 litrov krvi je že prispeval Mirnopečan Viljem Hribar.

OB JUBILEJU SO MU ČESTITALI

Ob jubilejnem odvzemu so Viljemu Hribarju čestitali tudi predstavnica novomeškega centra za transfuzijsko medicino, zdravnica Mojca Šimc, ter predsednik in sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Marjan Grahut in Barbara Ozimek.

Na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, ki deluje v novomeški splošni bolnišnici, sicer stalne odvzeme krvi pripravljajo ob ponedeljkih, torkih in četrtkih med 7.30 in 11. uro. Ženske lahko dajo kri vsake štiri, moški pa vsake tri mesece.