GROŽNJE

Dokazala bo svoj prav! Zaposlenim ne da, na pravnikih troši

L.T.
6. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko so direktorico doma za upokojence sindikati opozorili na nezakonite prakse, so se začeli grožnje in maščevanja. Nad negovalce, ki vsak dan opravljajo naporno delo z ljudmi, je poslala odvetnike.

STA
Ko je direktorici sindikat naložil, naj povrne stroške za prevoz na delo tistim, ki so dobili premalo, se je maščevala s sodnimi izterjavami tistih, ki so dobili preveč.

V Domu upokojencev Kranj (DUK) je po opozorilih sindikalistov tako, da so tisti, ki se na delo vozijo z avtomobilom, dobivali povrnjene potne stroške na podlagi prevoženih kilometrov. Medtem ko drugi, seveda tisti najslabše plačani, na delo hodijo z javnim prevozom. Stroški tega so jim seveda obračunani na podlagi kilometrine, in ne na podlagi dejanske cene vozovnice javnega prometa.

DU Kranj
Dom upokojencev Kranj Hočevarjeva si ustvarja sodno prakso, na podlagi katere bo za prevoze na delo dala še manj denarja.

Sindikalisti so se na tiskovni konferenci spraševali, ali Hočevarjevo nemara ščiti visoka politika, s čimer si pojasnjujejo zelo medel odziv pristojnih ministrstev. Je namreč funkcionarka stranke Desus, povrh pa je v DUK zaposlila brata Karla Erjavca. Hočevarjeva te očitke zavrača, saj da glede tega ni z Erjavcem nikoli govorila. »Lahko garantiram. V komisiji za sprejem smo vedno trije zaposleni. Bil je redni razpis, redna prijava. Zase lahko trdim, da nisem imela pojma,« je glede sorodstva domskega hišnika s prvakom upokojencev zatrdila Hočevarjeva. Erjavčev brat je po njenih besedah z začetkom prejšnjega meseca napredoval na delovno mesto receptorja.

Nad zaposlene z grožnjami

Ko so sindikalisti začeli direktorico DUK Zvonko Hočevar že pred dvema letoma opozarjati, da je prakso povračila po kilometrini prepovedal že Zakon o uravnoteženju javnih financ, so se pojavile grožnje. Če bodo vztrajali pri zahtevi po plačilu javnega prevoza, bo »terjala in celo tožila tiste zaposlene, ki so v obdobju od spomladi 2012 do spomladi 2015 dobili plačano več, kot jim je pripadalo po zakonu,« je na tiskovni konferenci razkril Matej Jemec, sekretar območne organizacije Združenja svobodnih sindikatov Gorenjske. Sindikalisti so temu nasprotovali, češ da so zaposleni že zdaj zaradi nizkih plač zelo ranljivi.

Grožnjo je izvršila

Vendar je Hočevarjeva naredila poračune in grožnjo tudi začela izvrševati. »Za dve delavki se je izkazalo, da morata stroške celo vrniti. V podpis jima je bil ponujen dogovor, vendar tega nista podpisali, zato je proti njima moral biti vložen ta tožbeni zahtevek za povračilo. Ena mora vrniti 702 evra, druga pa 136 evrov,« pravi. Na tožbeni zahtevek čaka še 47 zaposlenih.

Pod dvema kilometroma se hodi peš

Sindikat opozarja tudi na zaposleno, ki ima avtobusno postajo pred hišo, a je prisiljena pešačiti 700 metrov, da pride do cenejšega javnega prevoza. DUK namreč plača le najcenejši prevoz. Spet drugi zaposleni pot na delo ni plačana, saj domuje le dva kilometra stran od DUK. Direktorica uveljavlja nekaj, za kar nima pravne podlage, menijo v Sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije.

Svoj prav bo dokazala z ustvarjanjem sodne prakse

Vendar Hočevarjeva spet oporeka: »Pravna podlaga glede javnega prevoza pravi, da je delavec upravičen do povračila stroškov šele v primeru, če ima do dela več kot dva kilometra. Kar je bilo obračunano, je bilo tako na podlagi pravnih podlag.«

Ko smo jo opozorili, da sindikati trdijo nasprotno, se je dopolnila, da pravna podlaga glede tega je, da pa za to ne obstaja sodna praksa. Na vprašanje, ali to sodno prakso ustvarja s tožbami proti zaposlenim, pa je sledil odgovor: »Žal jo res ustvarjamo, kajti nihče ne zna povedati, kakšen bo izid teh tožb.«

Sindikalisti so jo zato pozvali, naj javno pove, koliko je dala za stroške odvetnikov. Prek telefona Hočevarjeva te številke ni znala navesti, je pa zagotovila, da je nižja od osmih tisočakov, kolikor bi zaposlenim morala skupno vrniti za neizplačan prevoz na delo.