"Turisti, ne hranite naših lopovov"

Tako se lahko izognete cestninam na Hrvaškem

Urban Klančnik
5. 7. 2017, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaška je v turistični sezoni precej podražila cestnine, kar je razjezilo tudi domačine. In za turiste so pripravili zemljevide, s katerimi se bodo lahko cestninam izognili.

Arhiv Svet24

Kot so zapisali na spletni strani Index, so hrvaške avtoceste postale namen same sebi. Namesto da bi postale cenejše za turiste in domače uporabnike, se cene višajo in polnijo žepe »lopovov, ki živijo na hrbtih davkoplačevalcev, ter odbijajo turiste, ki, v nasprotju s temi lopovi, dejansko doprinesejo k proračunu države«, so zapisali v Indexu. Hrvaški politiki in poslovneži po pisanju medijev kar tekmujejo v tem, kdo bo globlje podstavil svoj piskrček v avtoceste in si tako na lahek način nagrabil čim več denarja. Letna vinjeta za avtoceste stane v Romuniji 28 evrov, v Švici 37 evrov, v Bolgariji in na Slovaškem 50 evrov. Na Hrvaškem pa bo turist odštel 27 evrov samo za odsek Zagreb–Split v eno smer. Seveda pa moramo pomesti tudi pred svojim pragom, saj stane letna vinjeta v Sloveniji dvakrat ali celo trikrat več kot v prej omenjenih državah.

Avtocesta A1 Zagreb–Split

Google

Pot, za katero ne boste plačali nič, poteka prek ceste D1. Iz Zagreba zavijte na Jadransko avenijo. Vozite 1,7 kilometra do Brezovičke ulice, Grančarske ulice, Ulice Kraljevečkih brega in Bregane Pisarovinske. Po 24,3 kilometra boste prispeli do Karlovačke ulice v Pisarovini. Nato peljite približno dva kilometra od Donje Kupčine do Blatnice Pokupske 15. Vozite naprej do Cerovca Vukmanići, kakšnih 17 kilometrov. Peljite po D1 naslednjih 2888 kilometrov do izvoza za Split.

Avtocesta A1 Zagreb–Dubrovnik

Google

Vozite po cestah D36, D1 in D8. V Zagrebu zapeljite na Jadransko avenijo. Prek Bregane Pisarovske zapeljite na cesto D36 in nato na D1. Sledi Cesta Domovinskog rata, nato pa nadaljujte na D8 proti izvozu za Dubrovnik. Pot bo trajala okoli osem ur in 22 minut.

Avtocesta A1 Split–Dubrovnik

Google

V Splitu zapeljite do Ulice Zbora narodne garde. Prek Poljičke ceste zapeljite na D8, zatem pa na E65/M2 in spet na D8. Nato peljite proti izvozu za Dubrovnik. Vozili boste približno tri ure in 40 minut.

A1–A6 Zagreb–Rijeka (prihranek 77 kun)

Google

V Zagrebu zapeljite na Palmotićevo ulico. Zapeljite v Ulico Andrije Hhbranga in nato na Savsko cesto. Prek Jadranskega mosta zapeljite na Jadransko avenijo. Peljite po Jadranski aveniji in nato prek Pavučnjaka zapeljite na cesto D1. Prek Zagrebačke ulice peljite po cesti D3. Prišli boste na Grobničko cesto na Reki. Vozili boste tri ure in 31 minut.

A3 Zagreb–Lipovac (prihranek 141 kun)

Google

Vozite po cesti D2. Za pot boste potrebovali približno pet ur in 23 minut.

A4 Zagreb–Goričan (prihranek 47 kun)

Google

Peljite po cesti D3. Vozili se boste približno dve uri in sedem minut.

A5 Beli Manastir–Osijek–Svilaj (prihranek 31 kun)

Google

V Osijeku peljite po Drinski ulici do ceste E73, približno 2,5 kilometra. Nato zapeljite na cesto D7 do Ulice Vladimira Nazora v Veliki Kopanici, približno 60 kilometrov. Peljite proti ulici Gorjanci do Divoševcev. Sledite cesti od Kupine do Prnjavora in prišli boste v Svilaj.

A11 Zagreb–Sisak (prihranek 15 kun)

Google

Vozite po cesti D30. Vozili se boste približno eno uro in 10 minut.