Arbitraža

Erjavec: Hrvaški ne preostane drugega, kot da sprejme odločitev

S.R./STA
19. 6. 2017, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po navedbah zunanjega ministra Karla Erjavca je pripravljenih kar nekaj scenarijev za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča.

STA
Odločitev sodišča bo po oceni vodje slovenske diplomacije poštena in pravična.

Zunanji minister Karel Erjavec je danes dejal, da ima MZZ v okviru medresorske skupine pripravljenih kar nekaj scenarijev v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Poudaril je, da bo Slovenija odločbo spoštovala. Dodal je, da v Bruslju prav tako poudarjajo, da je potrebno spoštovati mednarodne pogodbe, zlasti odločitve arbitražnih sodišč.

"Težko si predstavljam, da bi država, ki je članica Evropske unije, ki je članica zveze Nato, nenazadnje tudi organizacije Združenih narodov, ravnala v nasprotju s sprejetimi zavezami, mednarodnim pravom in arbitražno odločbo," je ob prihodu iz Luxembourga, kjer se je udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU, dejal Erjavec.

Izrazil je pričakovanje, da bo Hrvaška spoznala, da ji ne preostane drugega, kot da sprejme odločitev arbitražnega sodišča. Odločitev sodišča bo po oceni vodje slovenske diplomacije poštena in pravična ter v skladu z arbitražnim sporazumom.

Erjavec je še dejal, da je bil arbitražni sporazum sklenjen pod okriljem Evropske komisije, pod takratnim švedskim predsedovanjem in je bil način, da je Slovenija umaknila svoje zadržke in je Hrvaška lahko postala polnopravna članica Evropske unije. Opozoril je še, da bo pot proti evroatlantskim integracijam tudi za države v regiji težko uspešna brez razrešitve vprašanj o meji.

"Ne smemo pozabiti, da je tudi Slovenija morala nekajkrat sprejeti odločitve, s katerimi se ni najbolj strinjala ali se ji odločitve niso zdele najbolj pravične," je še dejal zunanji minister. Spomnil je, da je Slovenija spoštovala odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice, ko je šlo za varčevalce v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem in ko je šlo za izbrisane.