Prepričan, da prikrivajo

Požar v Kemisu: so res zgoreli le nevarni odpadki ali še kaj drugega?

J.P./STA
22. 5. 2017, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poslanec SDS Danijel Krivec je prepričan, da bi morali po požaru v vrhniškem Kemisu zaradi njegovih okoljskih posledic opraviti razpravo na pristojnem parlamentarnem odboru in kasneje seji DZ. Pomembno je, da se odbor in DZ seznanita z vsemi dejstvi in na podlagi tega sprejmeta rešitve, ki bi onemogočile, da bi se kaj podobnega še dogajalo, meni.

Bobo
Razdejanje na kraju požara

STA
Po njegovih besedah analize onesnaženja niso v celoti podane, do neke mere pa se posamezne podatke celo skriva.

Krivec je na današnji novinarski konferenci za interventno delo čestital civilni zaščiti in gasilcem, ki so se učinkovito in hitro spopadli s požarom. "V izrednih situacijah so te službe učinkovite, zelo dobro delajo in tudi sprejmejo primerne ukrepe, zatika pa se nato pri nadaljevanju ali odpravljanju posledic nesreč," je ugotavljal.

Kot je dejal, bi morali v izogib nevarnim posledicam, ki lahko iz te nesreče sledijo, o tem opraviti razpravo na matičnem odboru, kasneje pa tudi na seji DZ. "Glede na to, da gre za zelo obširen požar, ki je bil na zelo zahtevnem objektu, in da je v javnosti zelo malo informacij predvsem o tem, kakšne so posledice, je to nekako nujno," je ocenil poslanec. Ob tem je navedel, da so posledice požara vidne na okoliških vodotokih, pri čemer se ne ve, ali bo onesnažena tudi Ljubljanica, obenem pa ni nikakršnih podatkov glede onesnaženosti zemljin.

Po požaru v Kemisu načrpali okoli 80 kubičnih metrov oljne gošče

Se podatke skriva?

Izpostavil je, da se je najprej govorilo o količinah nevarnih odpadkov, nato pa o tem, da so podatki o količinah in vrsti odpadkov zgoreli, kar je po njegovem nekoliko nedoumljivo. "Sprašujemo se, ali je bila v tem skladišču resnično samo količina odpadkov, predvidena z okoljevarstvenim dovoljenjem, ali je bilo tam tudi kaj drugega," je dodal Krivec.

Po njegovih besedah analize onesnaženja niso v celoti podane, do neke mere pa se posamezne podatke celo skriva. Zato menijo, da bi skozi razprave na odborih lahko prišli do dejanskih podatkov ter ugotovili, ali je v sklopu zakonodaje kakšna luknja, ki omogoča, da se takšna nevarna odlagališča odpadkov umešča v gosto naseljena območja, kot je to v primeru Vrhnike, oz. na zavarovana območja, kot je Natura2000 in krajinski park.

Težko popravljive posledice

Pri tem je poslanec poudaril, da se precej dvomov o korektnosti umestitve objekta Kemis poraja tudi ob zadnjih informacijah, da je okoljevarstveno dokumentacijo pripravilo isto podjetje oz. ista oseba, ki pripravlja dokumentacijo za umeščanje projekta Magne Steyr na Štajerskem.

"Če se ugotovi, da je treba karkoli v zakonodaji spremeniti, je to nujno potrebno narediti, kajti takšni obsežni požari, ki v nadaljevanju povzročajo velika onesnaženja, ki v veliki meri še niso dokončno raziskana, lahko povzročijo težko popravljive posledice," je prepričan Krivec.

Napovedal je, da bodo pobudo za sejo odbora in sejo DZ takoj posredovali vsem poslanskim skupinam. Pričakujejo sopodpisnike tako s strani koalicije kot s strani opozicije.