Preiskava

Po požaru v Kemisu: gošča se je oprijela brežine potoka Tojnica

M.K./STA
18. 5. 2017, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ljubljanski kriminalisti so v sredo opravili ogled kraja požara v vrhniškem Kemisu in okvirno določili mesto, kjer bi lahko pričelo goreti.

Bobo
Sanacija brežin onesnaženega potoka Tojnica bo po navedbah pristojnih dolgotrajna.

Preiskava sicer še ni zaključena in tudi vzroka požara še ne morejo potrditi, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Sanacija brežin bližnjega potoka Tojnica pa bo po navedbah pristojnih dolgotrajnejša.

Požar v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob gašenju so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo. Medtem ko poteka čiščenje objekta, gasilci še vedno izvajajo požarno stražo, na lokaciji so tudi delavci podjetja VGP Drava, ki čistijo Tojnico.

Svet24
Ob gašenju so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica.

Vodja civilne zaščite na Vrhniki Viktor Razdrh je povedal, da bi s čiščenjem potoka lahko zaključili v treh dneh. Poudaril je, da oljna gošča, ki plava na površju potoka Tojnica, v tem trenutku ne more priti do Ljubljanice, saj so postavili pivnike. Za soboto pa je napovedan dež, zato so na Tojnico že namestili muljno črpalko, ki bi preprečila, da bi povečana gladina potoka s seboj v Ljubljanico odnesla tudi goščo.

Na ministrstvu za okolje so pojasnili, da se je na onesnaženem odseku Tojnice gošča oprijela brežine in obrežne vegetacije. V strugi potoka je tudi veliko rjavo-oranžnih usedlin. Celoten vodotok po njihovih navedbah pregledujejo zaradi možnosti odliva onesnaževala v Ljubljanico. Na ministrstvu ugotavljajo, da so pregrade dobro postavljene in da se madeži ne širijo ter ne potujejo navzdol po toku proti izlivu v Ljubljanico.

Po navedbah ministrstva glede na sedanje stanje ni nevarnosti, da bi se oljna gošča izlila v Ljubljanico.

Ocenili so, da gre za "eno večjih količin izlitih odpadnih olj v vodo", ki pa je pod nadzorom in je obvladljiva. Odstranjevanje bo po njihovih navedbah potekalo še najmanj nekaj dni, da se onesnaženje v grobem odstrani, sanacija onesnaženih brežin pa bo dolgotrajnejša, dodajajo.

V Kemisu za zdaj še niso razkrili, kolikšno škodo je povzročil požar

Kar se tiče škode na opremi gasilcev je Razdrh pojasnil, da je ocena stanja opreme gasilcev po intervenciji v Kemisu pokazala, da je na ravni celotne zveze gasilskih društev na Vrhniki uničenih 25 odstotkov opreme. V treh gasilskih društvih, ki so na Vrhniki glavna in so bila najbolj na udaru v tokratni akciji, je uničenih kar 40 odstotkov opreme in zaščitne opreme gasilcev. Uničena je tudi oprema gasilskih društev iz drugih občin, ki so prihitela na pomoč.

Na opremi gasilcev, ki so sodelovali v intervenciji ob ponedeljkovem požaru, je po besedah Razdrha nastalo za 226.000 evrov škode. V to ni všteta škoda, ki je nastala na opremi treh poklicnih gasilskih enot iz Ljubljane, Kranja in Loža, ki so tudi pomagale pri gašenju. Samo na opremi gasilcev vrhniške gasilske zveze je škode za 154.000 evrov.

Gasilci bi že danes potrebovali novo opremo, saj intervencije potekajo dnevno, a Razdrh računa, da bodo vsaj takoj po potrditvi na občinskem svetu lahko šli v naročilo. Od Kemisa bodo zahtevali tudi poplačilo škode, nastale z gašenjem, je dodal.

Aktivacijo občinskega rezervnega sklada za naravne in druge nesreče, iz katerega lahko po zakonu takoj in brez postopka javnega razpisa nabavijo novo opremo, bodo predlagali že na današnji seji občinskega sveta, je pojasnil Razdrh.

STA
Pobudniki peticije zahtevajo preselitev Kemisa "nekam daleč stran od Vrhnike".

V soboto protestni shod in zbor občanov

Na današnji redni seji občinskega sveta bodo nekateri svetniki predlagali tudi razpravo o okoljskih posledicah požara v Kemisu. Del Vrhničanov, zaskrbljenih zaradi pomanjkanja informacij o dejanskem stanju onesnaženosti v kraju po požaru, za soboto organizira protest. Zahtevajo odstop župana Stojana Jakina, zaprtje Kemisa na sedanji lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV ter zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.

V soboto bo potekal tudi zbor občanov v Sinji Gorici, ki je eno Kemisu najbližjih naselij. Na zbor sta povabljena tudi župan Jakin ter direktor Kemisa Emil Nanut. Na spletu pa kroži tudi peticija, v kateri pobudniki zahtevajo, da se objekt Kemisa ne obnovi, temveč preseli "nekam daleč stran od Vrhnike, na neko nenaseljeno področje", saj da nihče ne more izključiti, da se podobna tragedija ne bo ponovila.