Mobilna verzija
22:44 23. oktober 2017

Poslanci na predčasen dopust

nn
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Ker predsednik državnega zbora ve, da pred prazniki poslancev ne bo v parlamentu, je postopek zakona o drugem tiru še pospešil.

Milan Brglez

Milan Brglez Foto: sta

Državni zbor jutri začenja 29. redno sejo. Na dnevnem redu je tudi predlog zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper. Gre za zakon, ki naj bi omogočil izgradnjo 1,3 milijarde evrov vrednega drugega tira na način, kot so si ga zamislili v vladajoči stranki SMC. Pripomb na omenjeni zakon je ogromno, tako s strani civilne družbe kot s strani opozicijskih strank. Eden največjih upravičenih očitkov je, da se z zakonom pretirano hiti, zaradi česar naj bi omogočal zlorabe.

Neverjetna hitrost

Pri skrajšanem in nujnem zakonodajnem postopku ni splošne razprave, druga in tretja obravnava pa se opravita na isti seji.

SMC očitke vztrajno zanika in zakonodajo potiska čez parlamentarno proceduro z neverjetno hitrostjo. Komaj v torek je bil zakon obravnavan in sprejet na matičnem delovnem telesu, danes pa naj bi že glasovali o njem, čeprav bo seja trajala vse do naslednjega petka. Poleg neverjetne naglice pa v oči bode tudi razlog, zaradi katerega je predsednik državnega zbora uvrstil razvpiti zakon tako visoko na dnevni red.

tanko-cerar-erjavec_bobo

Poslanec SDS Jože Tanko je večkrat protestiral. Foto: Bobo

Neprimeren dan

Zakon o drugem tiru predvideva finančno konstrukcijo izgradnje, ki bo vredna kar 1,3 milijarde evrov. Številni strokovnjaki ocenjujejo, da je cena močno previsoka.

Na seji kolegija predsednika državnega zbora je poslanec SDS Jože Tanko namreč predlagal, da bi glasovanje o zakonu o drugem tiru prestavili na zadnji dan seje, torej na 26. april, da bi poslanci lahko dobro preučili zakon in pripravili amandmaje. Z njegovim predlogom se je strinjal tudi poslanec Združene levice Matej Tašner Vatovec. A ju je predsednik državnega zbora Milan Brglez zavrnil: »Vrstni red moram določiti sam in določim ga glede na vse interese, ki so javno izraženi, in tiste interese, ki niso javno izraženi, pa tudi glede na to, kakšna je prisotnost poslancev v samem državnem zboru.«

Matej Tašner Vatovec

poslanec ZL Tadej M. Vatovec se je strinjal, da se z zakonom preveč hiti. Foto: Arhiv Svet24

Kasneje je razložil, da je njegova naloga, da poskrbi, da se pomembni zakoni ne obravnavajo v času, ko je manjša možnost, da so sprejeti. Zakaj je sreda, 26. aprila, sicer popolnoma normalen delovni dan, neprimerna za glasovanje, Milan Brglez ni razložil, ampak kljub protestom poslanca Tanka sejo kolegija zaključil. Lahko bi špekulirali, da se želijo poslanci izogniti gneči na meji s Hrvaško in prvomajske počitnice začeti čim prej.

Značke: drugi-tir , milan-brglez

Vaš prispevek