Azilni center Vič

FOTO in VIDEO: Protestnike so razgnali na silo, sirsko družino deportirali

Božidar Kolar
22. 3. 2017, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včeraj smo pisali o mladi sirski družini, ki je v Sloveniji zaprosila za mednarodno zaščito. 28-letna Karol Korba, njen 35-letni mož Hani in le dobro leto dni star sin Adel, so bili ob približno osmi uri s kombijem odpeljani iz Azilnega doma Vič proti hrvaški meji.

B.K.

Ob deportaciji se je pred Azilnim centrom Vič zbralo več deset protestnikov, ki so z vzklikanjem podpirali sirsko družino. Ko so Karol, Hanija in Adela spravili v kombi, so se protestniki postavili pred vhod, saj vozila z družino niso želeli spustiti iz centra.

Le nekaj minut za tem so se policisti, okrepljeni s tremi dodatnimi patruljami in kriminalisti v civilu, zapodili med protestnike in jih nasilno odstranili izpred rampe. Več protestnikov je bilo tarča policijskih udarcev.  

Kazni na dom

Policisti so po izvedeni deportaciji protestnike legitimirali in jim sporočili, da bodo na dom dobili kazni za prekrške. Za katere prekrške točno je šlo, niso povedali. Več protestnikov je sicer deportacijo le opazovalo in v aktivni blokadi vozila niso bili udeleženi. Vsaj eden izmed protestnikov je bil tudi pridržan.

Sirska družina želela v Nemčijo

Karol in Hani sta sicer v Slovenijo prišla pred letom in pol iz sosednje Hrvaške, kamor sta z možem priletela iz sirskega mesta Hama, kjer je Karol učila glasbeni pouk na osnovni šoli, Hani pa je imel v lasti prodajalno s tekstilom. Ko je postala Sirija za nosečo mamico prenevarna, sta prodala svoje imetje in z letalom ter turistično vizo priletela na Hrvaško. Za tem sta želela iti do Nemčije, kjer živi Karolin brat, a so jima oblasti nadaljnjo pot preprečile na naših tleh.

V Sloveniji sta zaprosila za mednarodno zaščito, ki pa je nista dobila, država pa njima in otroku, kljub nezavidljivim osebnim okoliščinam, ni hotela podaljšati bivanja, čeprav pravna določila v Dublinski pogodbi omogočajo ostanek v državi. Poleg tega je jasna tudi nedavna sodba slovenskega Ustavnega sodišča, ki je razveljavilo odločbo v podobnem primeru, ko bivanja v Sloveniji niso hoteli podaljšati romski družini iz Kosova. V postopku notranje ministrstvo ni upoštevalo osebnih okoliščin, kar je po razsodbi Ustavnega sodišča protiustavno.

B.K.

Hani se je že naučil slovenščine

Med bivanjem v Sloveniji se jima je rodil sin Adel, ki je sedaj brez državljanstva, Karol pa trpi za hudimi depresijami, zaradi česar je deportacijo odsvetoval tako njen psihiater kot varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Hani se je medtem že naučil slovenskega jezika prav tako naj bi si v Sloveniji že našel delo.

Kam točno bo mlada družina poslana ne ve nihče. To naj bi jima povedali šele na meji. “Kakor živini,” je bil komentar ene izmed protestnic.