Zelena Slovenija

VIDEO: Tako so predali cesto ljudem

T.L./STA
20. 3. 2017, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obalno cesto so tudi tudi simbolno predali ljudem.

STA

S popoldansko slovesnostjo izolske in koprske občine so obalno cesto med Izolo in Koprom tudi simbolno predali ljudem. Pomen spremembe namembnosti območja, ki predstavlja deset odstotkov celotne slovenske obale, sta izpostavila tako izolski župan Igor Kolenc kot premier Miro Cerar, zadovoljni so tudi obiskovalci.

Kolenc je spomnil, da so domačini na ta dogodek čakali več let in se obenem zahvalil vsem, ki so pripomogli k zaprtju ceste. "Pločevino smo umaknili in dajemo obalno cesto ljudem. Ustvarjamo zeleni pas somestij med Izolo in Koprom. Pred sabo imamo izziv, da bomo ustvarili sobivanje človeka in narave," je dodal župan.

Cerar o zgodovinskem dogodku

Tudi predsednik vlade je izrazil veselje, da je bil priča "zgodovinskemu dogodku". "Verjamem, da je to naša skupna dobra zgodba," je dodal ter pojasnil, da gre za dober primer sodelovanja med vlado in lokalno skupnostjo.

Cerar je prepričan, da se bo ta zgodba nadaljevala in da bodo s tem omogočili razvoj v korist ljudi, trajnostnega razvoja in tudi v korist turizma, pri čemer je bil posebno vesel dejstva, da so cesto zaprli še pred začetkom turistične sezone. "To je dokaz, da mislimo resno z zeleno Slovenijo, da tudi v praksi kažemo, kako se da zbližati naše življenje z naravo v korist nas vseh," je še ocenil.

Pomen sodelovanja pri izpeljavi projekta zaprtja ceste je izpostavil tudi koprski podžupan Peter Bolčič. "Dokazali smo, da za pomembne pridobitve niso vedno potrebne velike investicije, ampak da so pogosto bolj pomembni zdrava pamet, sodelovanje in tudi nekaj razumevanja," je poudaril.

"Dobili smo 10 odstotkov obale za ljudi"

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je medtem izpostavil, da je zaprtje obalne ceste dobra odločitev, pomembna za celotno obalno regijo, za vso Slovenijo, "saj smo tako dobili 10 odstotkov slovenske obale, ki bo od danes naprej v prvi vrsti namenjena ljudem".

Kot je še dejal minister, je z današnjim dnem na obalni cesti med Žusterno in Izolo začel veljati nov prometni režim, s čimer se odpirajo nove možnosti za obalni pas, ki bo predstavljal zeleno oazo med mestoma. Kot je naštel, se bodo odprle tudi druge razvojne možnosti: trajnostna raba obalnega in morskega prostora ter razvoj turizma.

Pravno podlago za zaprtje obalne ceste in hkratno izvzetje dela hitre ceste skozi predor Markovec iz vinjetnega sistema je sicer decembra lani prinesla novela uredbe o cestninskih cestah.

Kaj pravijo ljudje?

Slovesnosti s krajšim spremljevalnim programom se je udeležilo veliko domačinov in naključnih mimoidočih. Tudi pri njih je bilo zaznati veliko zadovoljstvo. Za sprehajalca Gregorja je bil sprehod brez prometa ob morskem zraku odličen in bo sem še prišel.

Rekreativni kolesar iz Trsta je pohvalil "prelepo kolesarsko stezo na prelepem kraju" ter opozoril, da bo po zaprtju kolesarjenje po njej še lepše, saj ne bo več hrupa in izpušnih plinov, pa tudi vožnja bo varnejša.

Obalno stezo uporablja tudi veliko rekreativcev na rolerjih. "Po mojem bo super," je ocenil eden izmed njih.