Tradicionalno

Na dnu reke tudi skuter: spomladanska ekološka čistina akcija

Gabrijel Toplak
20. 3. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Cilj vsakoletnega potapljanja ni le čiščenje struge, ampak predvsem ozaveščanje vseh meščanov, da reka ni smetišče ali odlagališče odpadkov.

Facebook
Kolesa, ki so jih potegnili z dna reke Drave.

Skuter, otroški voziček, koši za smeti, prometni znaki, klopi in več koles so le nekatere stvari, ki so jih potapljači v soboto na mariborskem Lentu potegnili iz Drave. Potapljaško društvo Maribor je pripravilo tradicionalno, že 25. ekološko akcijo Drava 2017 – Ni nam vseeno. Osrednji cilj akcije oziroma projekta je ozaveščanje in informiranje ljudi o dejstvih, povezanih z Dravo, o možnostih rekreacije na njej in preganjanju strahu pred reko.

Mariborsko ekološko akcijo Očistimo reko Dravo potapljaško društvo že več let organizira v marcu, saj prav v tem mesecu obeležujemo svetovni dan voda.

Vse manj odpadkov

Vojo Eraković iz mariborskega potapljaškega društva, ki je vodil akcijo, je zelo vesel, da jim je tudi letos uspelo povezati ekološke zanesenjake – potapljače ob reki Dravi navzgor in navzdol – in se dogovoriti, da so se istočasno v Dravo potopili še v Dravogradu, Rušah, na Ptuju in v hrvaškem Varaždinu. »Prek reke, ki je nekoč razdvajala, se zdaj povezujemo in jo častimo. Letos so se nam ponovno pridružili tudi potapljači iz Krškega, ki se bodo potopili v reko Krko,« je pojasnil Eraković. Potapljači, ki Dravo čistijo že od leta 1994, so iz reke odnašali že avtomobilske karoserije, pa tudi cele avtomobile, ki so še vedno imeli pritrjene registrske tablice (nekateri lastniki, ki so jih poiskali s pomočjo policije, naj sploh ne bi vedeli, da so njihova vozila končala v reki, op. p.). Eraković je dodal, da jih prav zato med potapljanjem težko še kaj preseneti. S kolegi potapljači ugotavlja, da je v reki vsako leto manj odpadkov, kar jih nedvomno veseli, hkrati pa poziva tiste, ki to vseeno počnejo, naj s tem prenehajo.

Potop tudi nevaren

Kot so na rečenem bregu povedali potapljači, zbralo se jih je 21, je tovrstno potapljanje lahko precej ekstremno. In to predvsem iz dveh razlogov; temperatura vode je še precej nizka pa tudi vidljivost je precej slaba. »Zaradi tega obstaja nevarnost, da lahko v vodi pride do kakšnih poškodb. Kaj hitro se lahko namreč zgodi, da potapljač zaradi slabe vidljivosti udari ob kakšen predmet na dnu reke Drave,« je opozoril murskosoboški potapljač Jože Škrlec.

Izobraževanje in delavnice

Prireditev je imela tudi izobraževalni značaj, saj so nanjo povabili več skupin, organizacij in društev, ki so obiskovalcem predstavili vsak svoj pogled na reko, ki teče skozi štajersko mesto. Urejene so imeli razstavne prostore z informatorji, ki so predstavljali svoje dejavnosti. Ves čas so potekale tudi delavnice otrok na temo reke Drave, ki jih vodi zavod MARS.