Poravnava

Oba sta se opravičila nekdanjemu županu

J. Ambrožič/Dolenjski list
20. 3. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na novomeškem okrožnem sodišču so s poravnavo bojne sekire zakopali nekdanji šentjernejski župan Franc Hudoklin, Albert Pavlič in Samo Hudoklin.

J. A./DL
Zadovoljni Franc Hudoklin (na desni) z odvetnikom Borutom Škerljem.

Tožilstvo je lani odstopilo od kazenskega pregona zaradi zapisov v letakih, ki so bili naperjeni proti Francu Hudoklinu, nekdanjemu dolgoletnemu županu občine Šentjernej, a ostal je njegov odškodninski zahtevek. Pred nedavno obravnavo je bilo slutiti, da na prvem naroku ne bodo našli kompromisa, s svojimi odvetniki so stali vsak na svojem koncu hodnika, a se je izkazalo, da imajo vsi že dovolj sodišč in so pripravljeni na spravo.

Ko je sodnica Alenka Gregorčič vprašala, ali obstaja možnost poravnave, je odvetnik tožečega Franca Hudoklina Borut Škerlj dejal: »Če sta tožena pripravljena z odškodnino ali kako drugače moji stranki povrniti čast in dobro ime, potem bi bila možna poravnava.«

Za zaprtimi vrati

Nadaljevanje je potekalo za zaprtimi vrati, iz dvorane so se hodili le posvetovat: najprej Samo Hudoklin s svojim odvetnikom Borisom Kandutijem in Albert Pavlič s Francijem Matozom, hitro so odkorakali nazaj, čez nekaj minut sta ven prišla še Franc Hudoklin in Borut Škerlj.

J. A./DL
Samo Hudoklin in Albert Pavlič sta se nekdanjemu županu opravičila.

Poravnava pravi …

»Toženca (Albert Pavlič in Samo Hudoklin) se tožniku Francu Hudoklinu za izjave, ki sta jih zapisala in izrekla v okviru političnega delovanja v času od začetka leta 2012 do konca leta 2013, v letakih in obvestilih občanom občine Šentjernej, ki se nanašajo na komunalni prispevek, opravičujeta, v kolikor so te izjave ali zapisi osebno prizadeli tožnika Franca Hudoklina, saj toženca nista imela razžaliti tožnika osebno, ampak so bili vse izjave in zapisi podani v okviru kritike delovanja župana.«
Odškodnini se je nekdanji župan odpovedal. »Denar mi nič ne pomeni. Z besedo opravičilo in s stiskom rok sta priznala napake, ki sta jih naredila v tistem času. To mi danes pomeni več, kot da bi se pravdali naprej in prišli še do neke finančne zadeve. Za mene je ta zadeva zaključena. Z mojim pooblaščencem sva dejansko dosegla svoj cilj,« je povedal župan.