V priporu

Obtožena mama trpinčene deklice Arine je rodila

Manuela Doso, R.T.
20. 3. 2017, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po naših informacijah je Sanda Alibabić, ki se nahaja v priporu, povila fantka.

STA
Alibabićeva bo z otrokom bivala v priporu.

Konec februarja je na obtožena Sanda Alibabić na predobravnavnem naroku na kranjskem sodišču zavrnila očitana kazniva dejanja surovega ravnanja in povzročitve poškodb, ki so vodile do smrti njene 2-letne hčere Arine. Očitke je zanikal tudi njen partner Mirzan Jakupi.

Zagato pri nadaljnjih obravnavah je povzročila njena nosečnost. Zdravnica je bila mnenja, da bi lahko sojenje steklo kmalu po porodu. Toda kam namestiti obtoženko in njenega dojenčka? Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij ureja bivanje matere z otrokom v zaporu, ne pa tudi v priporu, kjer se trenutno nahaja omenjena obdolženka.

Direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je sporočil, da bodo v tem primeru najverjetneje uporabili ureditev, ki velja za obsojenke. Otrok lahko ostane pri obsojeni materi do prvega leta starosti, če se oceni, da bi bila po tem času ločitev škodljiva, pa se lahko ta rok podaljša do drugega leta.

Smrt deklice Arine pretresla Slovenijo

Spomnimo. Primer 2-letne deklice Arine je močno razburil slovensko javnost. Deklica je zaradi hudih poškodb umrla 4. julija lani v pediatrični bolnišnici v Ljubljani. 

Ugotovitve kriminalistov v preiskavi so pokazale na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je dlje časa bival v neprimernih razmerah, v zdravstveno ustanovo pa je bil sprejet s številnimi poškodbami. Poškodbe na različnih delih telesa so glede na ugotovitve preiskave nastale v obdobju več mesecev, ko sta za otroka skrbela osumljenca.