Bodeča neža

Angelca Likovič: "Zakaj so se spravili name?"

mv
10. 3. 2017, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dobitnica bodeče neže za najbolj seksistično izjavo lanskega leta je predstavnica Gibanja za otroke in družine Angelca Likovič.

Mediaspeed
Angelca Likovič je z izjavami proti splavu močno razburila del ženske javnosti.
Dvojna merila
Angelca Likovič meni, da gre pri podeljevanju tovrstnih nagrad za dvojna merila, saj so po njenem mnenju tistim, ki zagovarjajo pravice žensk in homoseksualcev, dovoljene sovražne izjave. 

Nagrado so podelili v okviru mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore. Obiskovalci so dvema njenima izjavama podelili enako število glasov, zato si delita prvo mesto. Med finalisti za najbolj seksistično izjavo lanskega leta so bili še tekmovalec šova Kmetija Denis Toplak, pisec in glasbenik Luj Šprohar ter politik Zmago Jelinčič Plemeniti. Letos je najbolj seksistično izjavo leta na sami razglasitvi izbiralo občinstvo med petimi izjavami, ki so bile najvišje uvrščene na spletnem glasovanju. Prvo izjavo je Likovičeva podala v oddaji Tarča na temo splava. »Resnično vsak otrok je spočet z ljubeznijo, razen tisti, ki so posiljeni. So pa nekatere ženske posiljene, ampak tudi tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, ker bodo potem srečne, tiste posiljevalce pa lahko kaznujemo, od ena do deset let zapora,« je takrat izjavila.

Etnonacionalizem in ženska kot stroj 

Da gre za problematično izjavo, so organizatorji utemeljili z besedami, da izjava žensko postavlja na mesto stroja, ki ima nalogo in dolžnost, da rojeva otroke. »Edino to naj bi ženske tudi osrečilo, ne glede na okoliščine. Ta citat žali in ponižuje še posebej tiste ženske, ki so naredile splav,« so zapisali. Druga izjava Likovičeve je bila prav tako na temo splava v oddaji Dobro jutro. »Poglejte, kaj je Merklova v Nemčiji naredila, ker nima nobene reprodukcije, koliko ljudi iz tujine je potegnila. Mi se borimo za to, da bomo imeli naše potomce s slovenskimi koreninami, zato podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene. Poglejte, drage moje gospe, če bi vaše mame naredile splav, vas ne bi bilo danes tukaj, tudi mene ne, zato sem jaz proti splavu,« je izjavila takrat.

Gre za izjavo, ki zanika ustavno pravico žensk z namenom širjenja etnonacionalistične propagande, so zapisali v utemeljitvi. »Žensko postavlja v vlogo maternice naroda. Poleg tega avtorica izjave na priljuden način nagovarja ženske, ki so zanosile, med njimi tudi tiste, katerih nosečnost je posledica hude spolne zlorabe, kot mamice, čeprav se vloga matere družbeno začne šele po rojstvu otroka,« so dodali. 

»Zakaj so se spravili name?«

Za komentar smo poklicali tudi letošnjo nagrajenko in ji na njeno presenečenje sporočili, da je dobitnica nagrade. »Jaz si ne zaslužim nobene bodeče neže,« je povedala in dodala, da si tovrstno nagrado zasluži marsikdo drug, posebej tisti, ki neupravičeno pljuvajo po njej. Svoje stališče je pojasnila z izjavo, da se bo »vedno zavzemala za življenje, od spočetja do naravne smrti«. Na obtožbe o etnonacionalizmu pa odgovarja s trditvijo, da je Slovencev vedno manj ter da »moramo podpirati naše mame, da bodo rojevale in da bomo imeli slovenske otroke, sicer bomo Slovenci izginili«. 

arhiv Reporterja
Lani je nelaskavo nagrado prejel predsednik republike za spodbujanje »mišk«.

Ne pozabimo zmagovalcev

Ideja za podelitev bodeče neže se je porodila v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic, podeljujejo pa jo v sodelovanju s portalom spol.si. Z njo opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane. Lani sta bila dobitnika bodeče neže predsednik republike Borut Pahor in TV-voditeljica Rosvita Pesek. Pahor z izjavo »Ajde, miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli«, Peskova pa z izjavo »Poenostavite za ženske, lepo prosim«.