Sum o ponarejenem dokumentu

Židan o teranu: Bruseljski postopek se zaustavlja

M.K./STA
6. 3. 2017, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Postopek sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran "se zaustavlja", je danes v Bruslju dejal kmetijski minister Dejan Židan.

STA
Slovenski cilj zdaj je, da se postopek začasno ustavi, da se preuči nova dejstva, ter da se potrdi ali ovrže sum ponarejenega dokumenta.

"Mi smo bili obveščeni, da se postopek ustavlja, da se preverja nova dejstva," je dejal Dejan Židan v odgovoru na vprašanje, kakšno je zdaj stanje. Na ministrstvu izpostavljajo, da gre za neuradne informacije.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je minuli teden v Sloveniji dejal, da bodo preučili nova dejstva in znova pregledali vprašanje terana. 

Minister Židan je danes dejal, da mu Junckerjeve besede zelo veliko pomenijo. "Če gospod z avtoriteto to pove, to ni več vprašanje," je dejal. 

Slovenski cilj torej zdaj je, da se postopek začasno ustavi, da se preuči nova dejstva, ter da se potrdi ali ovrže sum ponarejenega dokumenta. 

Novo dejstvo je po Židanovih besedah poleg suma ponarejenega dokumenta tudi priporočilo evropske varuhinje človekovih pravic glede ravnanja komisije. 

Varuhinja je namreč ocenila, da gre pri odločitvi komisije proti razkritju hrvaških dokumentov, ki ga je zahtevala Slovenija, za nepravilnost. Minister Židan pričakuje, da se bodo v naslednjih tednih dejansko preverila ta nova dejstva in da se bo upoštevalo priporočilo evropske varuhinje človekovih pravic. 

Na vprašanje, ali se namerava danes o teranu pogovarjati tudi z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom, pa je odgovoril, da ni potrebe za to.

V Evropski komisiji so na vprašanje, ali so prekinili postopek sprejemanja delegiranega akta, odgovorili: "To je postopek v teku. Komisija ni sprejela še nobene odločitve." Zdi se, da se pojavljajo novi elementi, ki jih bo komisija upoštevala, so še dodali v tiskovni službi komisije.