Po sporazumu s Fidesom

Tudi drugi sindikati javnega sektorja v boj za boljše plače

M.K./STA
6. 3. 2017, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V sindikatih javnega sektorja po sobotni parafi sporazuma med vlado in Fidesom poudarjajo, da je treba zagotoviti enako obravnavo tudi ostalih uslužbencev javnega sektorja.

STA
Pričakovati je, da bodo tudi ostali sindikati javnega sektorja začeli s pritiski za izboljšanje plač.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je danes dejal, da v tem trenutku težko komentira vsebino sporazuma s Fidesom, saj ga še ni prebral. Bodo pa od vlade zahtevali, naj jim posreduje vsebino sporazuma, saj "smo v dogovoru konec leta 2016 kar nekaj vsebin vezali na morebiten dogovor z zdravniki in zobozdravniki".

Tako bodo sedaj preverili, katere točke v tokratnem sporazumu sledijo dogovorjenemu iz lanskega leta. Temu ustrezno bodo potem oblikovali svoje predloge za nadaljnja pogajanja, je dejal. "Seveda je treba zagotoviti enako obravnavo ostalih javnih uslužbencev, saj gre tukaj za, kot je razumeti iz poročanja medijev, projekte, ki naj bi bili podlaga za dodatno nagrajevanje," je še dodal.

Preberite tudi Nova bojna napoved ministrici: Prihajamo se pogajat.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj danes ni bil dosegljiv. Je pa v soboto za Televizijo Slovenija dejal, da je v prihodnjem letu pričakovati pritiske ostalih sindikatov na plače v javnem sektorju. "To je logično pričakovati. Upam, da je tako pričakovala tudi vlada, ko je podpisovala sporazum," je dejal.

Sicer pozdravlja, da so si zdravniki uspeli izpogajati višje plače, a opozarja, da se bodo plače zvišale "eni najbolj vplivnih skupin v javnem sektorju, ki so na vrhu po vrednotenju njihovega dela". To po njegovih besedah pomeni, da je nastala razlika med zdravniki in vsemi ostalimi v javnem sektorju. "Dvomim, da bi bili ostali s tem zadovoljni," je povedal.

Pri tem je navedel primer univerzitetnega učitelja, ki imajo doktorat znanosti in so že sedaj 20 odstotkov slabše vrednoteni glede na zdravnike. "Tako ne more ostati. Vrednotenje dela drugih je sedaj manj vzpodbudno, kot je bilo sedaj," meni Štrukelj, sicer glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Ob tem priznava, da delajo zdravniki in učitelji v drugačnih pogojih, a so vendarle v enotnem plačnem sistemu.

Zahteve za proračun ne bodo poceni

Koliko bodo te zahteve ostalih sindikatov stale proračun, Štrukelj ne ve, "ampak ne bo malo". Bilo bi pa po njegovem mnenju ceneje, če bi vlada ravnala bolj razumno. Tako meni, da takšne razlike v vrednotenju med različnimi poklicnimi skupinami pomenijo začetek konca sistema plač v javnem sektorju.

Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides so namreč v petek zvečer uspeli doseči dogovor, ki je preprečil nadaljevanje stavke zdravnikov. V soboto so sporazum tudi parafirali, sedaj pa ga mora potrditi še vlada.

Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da parafirani sporazum in v okviru tega aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike v nobeni točki ne posega v pravila enotnega plačnega sistema. V okviru sporazuma se odpravljajo anomalije pri vrednotenju delovnih mest zdravnika in zobozdravnika. Po ocenah ministrstva za zdravje so te spremembe težke največ 13,9 milijona evrov letno, a le, če bi vsi zdravniki izpolnjevali pogoje za napredovanje na višje delovno mesto.

Prav tako se uvajajo standardi in normativi, vključuje tudi kriterije in merila za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu v okviru posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Za ta projekt odpravljanja čakalnih dob bo namenjenih 36 milijonov evrov.

Med sindikati javnega sektorja in vlado pa potekajo pogajanja o odpravi anomalij pri vrednotenju orientacijskih delovnih mest. Kot je dejal Počivalšek bodo spremembe najprej umeščene v kolektivno pogodbo za javni sektor, kar bo potem tudi podlaga za uvrščanje delovnih mest po kolektivnih pogodbah dejavnosti.

Na dnevnem redu pogajanj, ki se nadaljujejo ravno danes, je še razprava o dodatku za pripravljenost na določenem kraju in na delovnem mestu.

V sindikatih danes kakšnega preboja še ne pričakujejo.