Bolj povezana Evropa

Cerar pri Junckerju lobiral za teran; ta se za to ni dosti zmenil

B.K.
2. 3. 2017, 16.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na današnji novinarski konferenci sta se predsednik Evropske komisije in predsednik vlade RS strinjala, da potrebujemo bolj povezano in integrirano Evropsko unijo. Cerar je govoril tudi o teranu, Juncker ne.

Bobo

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar je na novinarski konferenci izpostavil pomen tega, da je predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izbral ravno Slovenijo za prvi obisk po objavi tako imenovane Bele knjige, dokumenta v katerem so predlagani scenariji za nadaljnji razvoj Evropske unije.

»Moje stališče je zelo jasno želim si Evrope prihodnosti in ne preteklosti,« je rekel Cerar in dodal, da to pomeni bolj trdno, povezano in stabilno Evropsko unijo.

Cerar se je posebej osredotočil na vprašanje ilegalnih migracij, ki jih je označil za nevarnost, ki ji moramo nameniti prednostno obravnavo.

Na koncu je povedal še, da se je z Junckerjem pogovarjal o teranu, mu predstavil slovenska stališča in mu vino tudi ponudil, a predsednik EK se na te navedbe ni odzval.

Je pa Juncker pohvalil Slovenijo kot državo članico, ki se že od začetka vede kot ena izmed ustanovnih članic Evropske unije in zagovarja stališča integracije in povezovanja. Dejal je, da ima Slovenija v Bruslju velik vpliv, čeprav je majhna država.

Juncker je še poudaril, da Evropska unija ni in nikoli ne bo kot Združene države Amerike. Nikoli ne bo enotna država, zato tudi sam ni federalist. Je pa povedal, da se je za federalno Evropo zavzemal v mlajših letih, ko je bil star 15 let. Sedaj misli, da mora biti EU konstruktivna z državami članicami in ne proti njim.