Začetek junija

34 ljudi in 4,3 milijona evrov: za migrante dobili poseben urad

T.L./STA
2. 3. 2017, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novi vladni urad bo skrbel za nastanitev migrantov, njihovo zdravstveno oskrbo, vključevanje v izobraževanje in delo.

MNZ
Azilni dom Vič Ljubljana.

Vlada je z odlokom ustanovila urad za oskrbo migrantov in integracijo, ki ga je predvidela februarja uveljavljena novela zakona o tujcih. Novi vladni urad bo skrbel za nastanitev migrantov, njihovo zdravstveno oskrbo, vključevanje v izobraževanje in delo, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala generalna sekretarka Lilijana Kozlovič.

"Ob zavedanju, da so migracije danes že stalen in dolgoročen pojav v družbi, vlada odgovorno ravna ter pravilno in pravočasno sprejema ukrepe, ki so potrebni za to, da naslovi ta izziv," je dejala Kozlovičeva. Med izzive sodi tudi ustrezna organiziranost, zato je danes vlada sprejela odlok ter ustanovila urad za oskrbo migrantov in integracijo.

Direktorja bodo iskali kasneje 

Urad je ustanovljen kot vladna služba. Polno bo začel delovati 1. junija, dotlej pa bo naloge v zvezi s to tematiko še opravljalo ministrstvo za notranje zadeve, je pojasnila generalna sekretarka vlade. Urad bo po njenih besedah vodil direktor, ki bo odgovoren generalni sekretarki oz. sekretarju vlade. V. d. direktorja bodo imenovali relativno v kratkem, a še ne vedo natančno, koga. Direktorja urada pa bodo pozneje izbrali na javnem razpisu.

Na uradu 34 oseb

Na uradu bo po njenih besedah delalo 34 oseb, od tega devet za določen čas. Kadri so preneseni z resornih ministrstev, in sicer ministrstva za notranje zadeve, resorja zdravja in dela. Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, znaša ocenjeni skupni finančni načrt urada za letos 4.315.768,47 evra, ocenjeno za obdobje od začetka delovanja urada. Prostore za delo urada bo zagotovilo ministrstvo za notranje zadeve, in sicer v Azilnem domu v Ljubljani.

Poleg oskrbe migrantov in vzpostavitve celovite integracije je med ključnimi nalogami urada navedla še pomoč pri uresničevanju pravic migrantov, pomoč pri koordinaciji dela drugih resornih organov, predvsem nevladnih organizacij in mednarodnih organizacij. Sočasno bo ta služba spremljala migrantsko problematiko in dajala pobude, kako reševati to problematiko.

Posebna skrb ranljivim skupinam

Kozlovičeva je poudarila, da je predvsem pri nastanitvi migrantov posebna skrb namenjena ranljivim skupinam, to so mladoletniki, mladoletniki brez spremstva, žrtve trgovine z ljudmi, starejši. Z ustanovitvijo urada bo po njenih besedah uresničena tudi naloga oz. opozorila nevladnih organizacij in varuha človekovih pravic, da je treba mladoletnike brez spremstva sistemsko obravnavati in jim zagotoviti vse potrebno.

Znano pa je, da bo v skladu z zakonom urad med drugim upravljal azilni dom ter organiziral delovanje in bivanje v njem.

V obrazložitvi predloga novele so takrat med razlogi za prenos nalog na vladni urad pojasnili, da nujni ukrepi zaščite javnega reda in notranje varnosti države terjajo usmerjeno in nadzorovano delovanje na področju oskrbe migrantov, ki vstopijo na ozemlje Slovenije.

Tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v pogovoru za STA pred časom dejala, da je nujno aktivno sodelovanje vseh resorjev, urad pa da naj bi bil tisti, ki bi se celovito ukvarjal z vprašanji nastanitve in oskrbe migrantov. Na urad se torej prenašajo tudi naloge, za katere je trenutno pristojno ministrstvo za notranje zadeve, zato so z novelo zakona o tujcih posegli tudi v zakon o mednarodni zaščiti in zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb.