Kruta Slovenija

Pretepli dečka in to prikrili

rm
17. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za »tatvino« kolesa so mladoletnega Roma doleteli povračilni ukrepi, ki jih bo pomnil vse življenje.

Profimedia
Bi bila situacija drugačna, če bi »kradel« Slovenec in bi ga pretepel Rom (fotografija je simbolična)?

Kot izhaja iz kazenske ovadbe, ki smo jo pridobili na uredništvu, je konec junija lani trinajstletnik s svojim leto starejšim bratom hodil po naselju Klinja vas pri Kočevju ...

Pri hiši gospoda H. sta mladoletna Roma opazila nezaklenjeno kolo. Mlajši si ga je po lastnih navedbah zgolj nekoliko izposodil, starejši pa ga je peš spremljal in počasi sta šla naprej, ko ju je v kraju Željne z avtom dohitel gospod H., ustavil, izstopil ter 13-letnika »grobo potegnil s kolesa.«

Za »tatvino« kolesa brutalen pretep

Za začetek je 13-letnik dobil par krepkih okoli ušes, nato pa ga je gospod H. do avta zvlekel po asfaltu, da je bil mulec ves opraskan. »Končno ga je prijel v nekakšen 'končni prijem' za vrat in ga poskušal zelo na silo spraviti v avto,« med drugim piše v ovadbi. Ko je gospod H. 13-letnika le strpal v avto in mu vmes prisolil še nekaj krepkih (»kamor je pač padlo«), je starejšemu bratu zabičal, naj odpelje kolo nazaj, kjer sta ga vzela, sicer mu bo mlajšega brata ubil.

Odložen pregon

Gre za obliko izvensodnega odločanja, kjer tožilec s soglasjem oškodovanca odloži pregon osumljenca, če je ta pripravljen ravnati po navodilih tožilca in izpolniti nekatere naloge, s katerimi se zmanjšajo ali odpravijo škodljive posledice. In če osumljenec po preteku določenega roka ne izpolni nalog, tožilec zoper osumljenca vloži obtožni akt pri pristojnem sodišču.

Ko so se vsi vrnili pred hišo gospoda H., se je maltretiranje nadaljevalo, »aretirani« mladenič pa je bil tepežke deležen tudi med vožnjo z avtom. A je mladoletnima Romoma nekako vendarle uspelo poklicati policijo, ki je vpletene odpeljala na kočevsko postajo. In ko je mati B. prišla na policijo po svoja otroka, je bila šokirana zaradi poškodb mlajšega, na kar je opozorila enega od policistov, ta pa ji je menda oholo odvrnil, da so fanta še premalo pretepli ...

Po odloženem pregonu ovadba zavržena

Kakorkoli. Kočevska policija je dogodek preiskala in proti gospodu H. podala kazensko ovadbo zaradi nasilništva nad mladoletnikom. Primer je prevzel okrožni državni tožilec Bojan Šobar in se najprej odločil za odložitev kazenskega pregona. Gre za obliko izvensodnega odločanja, kjer tožilec s soglasjem oškodovanca odloži pregon osumljenca, če je ta pripravljen ravnati po navodilih tožilca in izpolniti nekatere naloge, s katerimi se zmanjšajo ali odpravijo škodljive posledice. In če osumljenec po preteku določenega roka ne izpolni nalog, tožilec zoper njega vloži obtožni akt pri pristojnem sodišču. Vendar je v tem primeru, ko oškodovanec in osumljeni v postopku odloženega pregona konec januarja letos nista našla skupnega jezika, tožilec Šobar ovadbo zavrgel.

Ga je poškodoval osumljeni ali se je sam?

Tožilec Šobar je sicer med sodelavci znan po tem, da Rome preganja tudi za najbolj bagatelna kazniva dejanja, na primer tatvine lesa in sočivja iz gozdov.

»Izjave prič ne potrjujejo navedb v ovadbi, da naj bi osumljeni storil naznanjena dejanja. Sama izjava oškodovanca pa z drugimi dejstvi ni potrjena. Poškodbe, ki naj bi jih utrpel, bi lahko nastale z osumljenčevim ravnanjem, opisanem v ovadbi, ali pa pri padcu s kolesom,« med drugim precej dvoumno piše v obrazložitvi sklepa tožilca Šobarja, čeprav iz zdravstvene dokumentacije izhaja, da je imel mladoletnik na vratu vidne odtise davljenja, ki bi jih le stežka dobil pri padcu.

Zakaj se je tožilec Šobar odločil, da bo zavrgel policijsko ovadbo, še preden se je kazenski postopek sploh začel, je stvar ugibanja. Morda zato, ker je osumljeni Slovenec, oškodovanec pa po očetu Rom in zato nevreden njegovega truda? Pomenljivo pri tem je, da je tožilec Šobar sicer med sodelavci znan po tem, da Rome preganja tudi za najbolj bagatelna kazniva dejanja, na primer tatvine lesa in sočivja iz gozdov. Bi bila situacija drugačna, če bi »kradel« Slovenec in bi ga pretepel Rom?