Pozor, hud pes

V Prekmurju poštarja ugriznil nevaren pes

Sašo Avramovič
17. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nevaren pes je skočil na poštarja in ga ugriznil v predel noge. Utrpel naj bi lažje poškodbe. Lastnika psa je doletela visoka kazen.

Profimedia
Poštarja je pes napadel na dovozu stanovanjske hiše (fotografija je simbolična).

Prekmurska vasica Velika Polana, ki spada pod istoimensko občino, je znana kot evropska vas štorkelj, v njej pa prebiva malo manj kot 900 prebivalcev. Tam je predvčerajšnjim pošto raznašal 28-letnik, ki je bil na terenu z avtomobilom.

Zgodilo se je na dovozu hiše

 Pes je bil že pred dogodkom v centralnem registru psov evidentiran kot nevaren pes.

Ustavil se je pred eno izmed hiš in si niti v sanjah ni predstavljal, kaj ga čaka. Na dovozu hiše je namreč vanj skočil pes mešanec in nič hudega slutečega poštarja ugriznil v nogo. »Navedeni je poiskal zdravniško pomoč v bolnišnici. Lastniku psa je bil izdan plačilni nalog po Zakonu o zaščiti živali,« so včeraj sporočili s PU Murska Sobota. Stopnja poškodb še ni natančno znana, a neuradno je bil poštar lažje poškodovan. Izvedeli smo, da je lastnik psa dobil 800 evrov globe, ker ni zagotovil fizičnega varstva za psa. Še nekaj besed o globi.  Ta bi bila sicer precej manjša, če omenjeni pes v centralnem registru psov (CRPsi) ne bi bil evidentiran kot nevaren pes. To pomeni, kot pravi Zakon o zaščiti živali, da je v preteklosti že ugriznil človeka oziroma žival ali pa »ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kaže napadalno vedenje do človeka.«

STA
Največ »srečanj« s kosmatinci imajo pismonoše na podeželju (fotografija je simbolična).

Predpisano obvezno šolanje

Nevaren pes je po definiciji zakona pes, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kaže napadalno vedenje do človeka, ali pa pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival.

Ob tem je treba dodati, da morajo po zakonu skrbniki nevarnih psov zagotoviti njihovo fizično varstvo na enega izmed naslednjih načinov: da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, da so zaprti v pesjaku ali objektu ali da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označena z opozorilnim znakom. In recimo če nevaren pes ponovno ugrizne (pri čemer poškodba ni posebno huda telesa poškodba), je zanj predpisano obvezno šolanje, ki mora biti izvedeno v šestih mesecih od dogodka oziroma do dopolnjenega drugega leta starosti, če gre za mladega psa. Šolanja se mora udeležiti tudi lastnik, kako uspešno sta se »izšolala«, pa potem preveri komisija, ki jo imenuje izvajalec programa šolanja. »Lastnik psa je dolžan dokazilo o uspešno opravljenem šolanju predložiti pristojni veterinarski organizaciji, ki ta podatek vnese v CRPsi. Šolanje psa je obvezno tudi za psa, ki živi ali bo živel v istem okolju kot lastnik, ki je že posedoval psa, ki je bil usmrčen zaradi povzročitve smrti ali posebno hude telesne poškodbe. Če pes ne opravi predpisanega šolanja ali je šolanje neuspešno, uradni veterinar odredi usmrtitev takega psa,« pojasnjujejo v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Lani enaindvajset ugrizov 

Napadov psov na poštarje je na leto sicer kar veliko. »Leta 2016 smo zabeležili 21 ugrizov psov, enako (torej skupaj 21) v letu 2015,« nam je sporočila Jasmina Roškar, direktorica Službe korporativnega komuniciranja v Pošti Slovenije, in dodala: »V Pošti Slovenije smo že poskušali z raznimi ukrepi, da bi poštarje zavarovali pred napadalnimi psi, a se po testiranju niso izkazali za dovolj dobre, tako da smo od tega ukrepa pozneje odstopili (kot  so bili  denimo nabava in testiranje elektronskih odganjalcev psov, nabava sprejev). Poštarji imajo navodilo, da če so ogroženi pri dostavi pošiljk, to sporočijo pošti oziroma upravniku pošte, ki se potem z lastnikom psa dogovori glede nastale težave.«