Razkol?

Zaradi (pre)visoke plače Čebašek Travnikove grozi z odstopom

T.L.
15. 2. 2017, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Irena Manfredo je na facebooku zapisala, da bo odstopila, če plača predsednice ne bo nižja.

M24
V zdravniški zbornici si je želela več transparentnosti in boljšo komunikacijo, začela pa je s svojo plačo.

Javnost vse pogosteje dobiva vtis, da se med našimi zdravniki vse vse bolj vrti le okoli denarja. Tokrat ne gre za sindikat Fides in njihove zahteve, ampak za krovno organizacijo zdravnikov in zobozdravnikov, Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS). 

Zbornica je dobila novo predsednico, Zdenko Čebašek Travnik, začetek njenega mandata pa so že takoj zasenčila poročila o, recimo temu, njenem boju za plačo. Po "predvolilnih obljubah" o transparentnem delovanju in zbornici za vse, naj bi si Čebašek Travnikova zaželela plačo, ki bi bila višja od plače njenega predhodnika Andreja Možine, ki po poročanju oddaje 24UR na POP TV znaša 8000 evrov bruto, s čimer naj bi razburila predvsem mlade zdravnike, ki mesečno domov odnesejo precej nižje zneske. Kot so že včeraj poročali mediji, ki so poizvedovali na zbornici o plači nove predsednice, menda tam ni v tem trenutku nikogar, ki bi znal karkoli povedati o tem.

"Hvala vsem, ki ste glasovali zame in za močno zbornico, ki jo bomo vsi člani imeli za svojo. Zdenka in ZZP."

To je po zmagi zapisano na spletni strani Zdenke Čebašek Travnik, ki je za prednostno nalogo ob izvolitvi napovedala izboljšanje pogojev dela in medosebnih odnosov.

Zbornica pa se očitno sooča s težavami. Danes je namreč Irena Manfredo prek facebook zapisa sporočila, da bo odstopila kot podpredsednica Zdravniške zbornice Slovenije in predsednica odbora za socialno-ekonomska vprašanja zbornice, če plača predsednice zbornice ne bo primerljiva z ekvivalentom zdravniškega dela, torej bistveno nižja od predlagane.

Natančneje: 

"Spoštovani FB prijatelji,

sporočam, da bom odstopila kot podpredsednica Zdravniške zbornice Slovenije in predsednica odbora za socialno-ekonomska vprašanja zbornice, če plača predsednice zbornice ne bo primerljiva z ekvivalentom zdravniškega dela /= bistveno nižja od predlagane!/.

To sporočilo ste dobili izključno v vednost!

Lajke hvaležno odklanjam."

Irena Manfredo sicer sodi v ožji krog ekipe Čebašek Travnikove. O Manfredovi je Zdenka Čebašek Travnik pred izvolitvijo na svoji spletni strani sicer zapisala, da je z njo od začetka priprav na kandidaturo in še "od prej" in da jo je spodbujala h kandidaturi.  Irena Manfredo trenutno na spletni strani zbornice (še) ni navedena kot podpredsednica zbornice. Ob zadnjem zapletu smo na zbornico naslovili nekaj vprašanj, njihove odgovore in odzive na dogajanje bomo objavili, ko jih prejmemo.