Birokracija in etika

Absurdno: eni kazen 10.000 evrov, drugemu pogledali "skozi prste"

T.L.
12. 1. 2017, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se spomnite državnega sekretarja Jureta Lebna, ki je uporabljal znanstveni naziv, ki ga ni imel? Kaznovan ni bil, njegova politična kariera še cveti. Medtem pa Majda Pajnkihar, ki ne laže o pridobljenem nazivu, plačuje kazen.

STA
Maja Makovec Brenčič

Prispevek slovenske birokracije za rubriko "saj ni res, pa je". Odmeva primer doktorica zdravstvenih ved in dekanje mariborske fakultete za zdravstvene vede Majde Pajnkihar, ki si je prislužila 10.000 evrov kazni.

S čim, bi se lahko vprašali: sprejemanje podkupnin, dogovore za opravljene izpite, izčrpavanje finančnih sredstev ali kakšne druge "svinjarije"? Niti ne. Kot je poročala RTV Slovenija, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ugotovilo 395 prekrškov, ko se je na 395 diplom podpisala dr. Majda Pajnkihar in s tem poslovenila svoj doktorski naziv, ki ga je sicer pridobila v Manchestru. 

In kako bi se moral glasiti podpis dekanje? Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar ali Doctor of Philosophy, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Majda Pajnkihar ali PhD (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar, so ugotovili na ministrstvu.

Skratka, dekanji so pripisali visoko kazen, ker je poslovenila in skrajšala znanstveni naziv. Nataša Pirc Musar, odvetnica Pajnkiharjeveugotavlja, da je ministrstvo za šolstvo in šport uporabilo popolnoma napačen člen za kaznovanje dekanje. Za TV Slovenija je dejala, da so uporabili člen, ki dopušča kaznovati tiste, ki so uporabljali naziv, ki ga niso pridobili. Dekanja mariborske fakultete zdravstvene varnosti pa je brez dvoma doktorica znanosti. S tem, da je prekrškovno odločbo potrdil tudi sodnik na mariborskem okrajnem sodišču. Sicer pa je tožilstvo že sprožilo revizijo odločbe. 

Kasneje je Pirc Musarjeva na twitterju zapisala, da "kaj tako (ne)pravno perverznega še nisem videla.

Dvojna merila?

Mediaspeed
Jure Leben obžaluje napako.

Pajnkiherjeva je edina, ki jo je doletela tako visoka kazen. Ob tem pa je zanimivo, da kazen ni doletela državnega sekretarja Jureta Lebna, ki je uporabljal znanstveni naziv, ki ga ni imel. Pri Lebnu je zadostovalo, da je napako obžaloval ...

O visokih standardih, ki vladajo v naši državi pa priča še nedavna afera, v osrčje katere je bila zapletena prav aktualna šolska ministrica Maja Makovec BrenčičSe še spomnite afere z astronomskimi izplačili za stalno pripravljenost, ki jih je bila – med številnimi drugimi - deležna tudi aktualna ministrica? Za stalno pripravljenost je prejela dodatek v višini dobrih 26.000 evrov bruto. Kar pa je pri vsem skupaj zanimivo je, kako je večkrat javno branila prejeta sredstva, poleg tega najprej izjavila, da bo denar vrnila, "če bo potrebno", da ga bo vrnila v višini, ki ga bo določil inšpektorat, skratka – za nezakonito pridobljena sredstva se je bila pripravljena z javnostjo še prepirati.

Očitno ministrica, ki - seveda – zaradi nečastne afere ni imela želje po odstopu s položaja, precej resneje razume in ostreje sankcionira prestopke, ki jih ne zagreši sama. In še nekaj: Makovec Brenčičeva je bila tudi med prejemniki preveč izplačanih sejnin članom sveta in pritožbene komisije Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu, in - kot smo poročali – je bila prepričana, da ji denarja ni treba vrniti, ker da za to ni podlage. Vsak komentar je najverjetneje odvečen.