Borba za teran

Židan: "Gre za veliko več kot za teran"

M.K./STA
12. 1. 2017, 07.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Minister za kmetijstvo Dejan Židan bo danes v Bruslju evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu pojasnil nasprotovanje Slovenije načrtovani bruseljski rešitvi vprašanja uporabe imena teran z omejeno izjemo za Hrvaško.

Bobo
Minister Dejan Židan bo Bruselj opozoril, da gre za veliko več kot za teran..

Glavno sporočilo ministra Židana Philu Hoganu bo, da se mora zavedati, da je to vprašanje za Slovenijo vsebinsko zelo pomembno in da je to tudi prvovrstno politično vprašanje, je poudaril Židan v sredo v pogovoru z STA v Ljubljani.

"Borba za teran je za nas ključna. Gre tudi za borbo o položaju Slovenije v EU," je izpostavil minister pred bruseljskim srečanjem, ki je predvideno okoli 18. ure.

Zelo jasno bo opozorilo Bruslju, naj pri tako pomembnem političnem vprašanju ne poskuša eksperimentirati nam v škodo in legalizirati kršenja pravnega reda v drugi članici, saj to le še krepi negativna čustva do EU, kar je zelo nevarno, je še poudaril.
Minister je za STA še izpostavil, da je Slovenija glede tega vprašanja enotna, da je pripravljena na različne scenarije in da odhaja v Bruselj z nekaj predlogi, ki pa jih želi najprej predstaviti komisarju.

Konec decembra so iz Evropske komisije sporočili, da bi bilo treba Hrvaški ob določenih pogojih omogočiti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, kar je po pravilih EU mogoče za uporabo imena sorte grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla.

Komisija naj bi ta mesec sprožila postopek za sprejetje delegiranega akta, s katerim naj bi EU Hrvaški pod določenimi pogoji odobrila omenjeno izjemo.

Židan je sicer decembra poudaril, da bo Slovenija v primeru sprožitve postopka za odobritev izjeme Hrvaški uporabila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev terana, pri čemer ni izključil možnosti tožbe proti Evropski komisiji.