Pozabljene besede

VIDEO: Cerar posnema Pahorja!?

Matej Klarič
12. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred skoraj 10 leti, ko je bil današnji premier Miro Cerar predavatelj in kolumnist, še zdaleč ni kazalo, da bi lahko zasedel ta položaj. Takrat je imel tudi povsem drugačno mnenje o nastopih politikov v zabavnih oddajah.

Nebojša Tejić/STA
Včasih je Cerar politikom očital prav to, kar danes počne.

Avgusta leta 2007 je na pravniškem portalu Ius-Info Cerar objavil kolumno z naslovom Kakšnega predsednika si želimo. Kolumna se je navezovala na aktualne volitve predsednika republike, pisal pa je o tem, kakšni bi morali biti politiki. V kolumni je navedel, kar nekaj stališč, ki jim danes tudi sam kot politik ne sledi več.

Transformacija

Kar je Cerar včasih kritiziral, danes počne tudi sam. Politične točke nabira z dejanji, s katerimi želi biti všečen ljudem. Med njimi je nastopanje v oddajah, ki jih je včasih imenoval za populistične medijske »šove«, v katerih se politiki pretvarjajo, da so ljudski. 

Izrazito kritičen je bil do pogleda, da predsednik republike javnosti ne bi smel predstaviti svojih političnih stališč in programa. Temu je nasprotoval in dejal, da je primerno in koristno, da kandidati za predsednika predstavijo svoje poglede na družbeno relevantna vprašanja in probleme. Ko je pred dvema letoma kandidiral in bil pred volitvami eden izmed glavnih kandidatov za položaj predsednika vlade, se je tudi on kontradiktorno temu, kar je pred tem zahteval od politikov, zaradi želje po več glasovih izogibal odgovorom na vprašanja o tem, kaj bi želel narediti na mestu premiera.

Opisoval svojo prihodnost

Današnji premier je pozabil tudi na besede, ki jih je zapisal glede kandidatov in njihovega nabiranja političnih točk. Politikom je očital, da se trudijo biti to, kar niso. »Kako poskušajo biti nekateri ljudski in drugi aristokratski, čeprav ne eni ne drugi to niso po svoji naravi. Kako nekateri nastopajo v raznih populističnih medijskih 'šovih', kjer se pretvarjajo, da so ljudski, ali kako nekateri dajejo velike 'državniške' izjave, katerih teže se še dobro ne zavedajo,« se je takrat spraševal Cerar.

Grega Wernig/M24.si
Kar je Cerar včasih kritiziral, danes počne tudi sam.

Posnema Boruta Pahorja

In prav premier Cerar danes nastopa v populističnih medijskih »šovih«, v katerih nabira politične točke prav na takšen način, kot ga je takrat kritiziral. Slišijo se komentarji, da v vlogi Pahorjevega posnemovalca, ki se je s podobnimi nastopi prikupil povprečnemu volivcu, ni pristen in da se vidno pretvarja.

Tudi Cerar se je očitno ujel v past premnogih politikov, ki so pred nastopom svoje funkcije zagovarjali povsem drugačna stališča, kot pa po tem, ko so vstopili v politiko in spoznali njene realne politične zakonitosti. Volivci so tako izgubili še dodaten del vere v politiko in politike, posebej tiste, ki so jo predstavljajo novi obrazi, ki niso želeli ali pa niso bili zmožni izpeljati večjih sprememb.