Zlata lisica

Upor krajanov Radvanj: 500 brezplačnih vstopnic je bilo premalo

žk
10. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ker brezplačnih vstopnic za ogled Zlate lisice ni bilo dovolj za vse prebivalce Radvanj, je v petek izbruhnil upor, zaradi katerega je bila v nevarnosti celo izvedba prireditve.

STA
Tisti, ki niso dobili brezplačnih vstopnic, so grozili, da bodo zaprli cesto do prizorišča.

Zlata lisica sodi med najbolj priljubljene smučarske tekme na svetu. Rekordno televizijsko gledanost je zabeležila leta 2009, ko si je prenos obeh tekem ogledalo kar 21 milijonov ljudi.

Letošnja Zlata lisica je v dveh dneh privabila več kot 20 tisoč gledalcev. Prvi dan 15 tisoč in drugi dan več kot 5000. Zaradi dobrih rezultatov naših smučark in napovedanega slovesa Tine Maze je bilo zanimanje za vstopnice izredno veliko. Na trgu je enodnevna vstopnica stala 12 evrov. A le za navadne državljane. Več sto je bilo tistih, ki so vstopnice dobili bodisi kot predstavniki podjetij, ki so sodelovala kot pokrovitelji, bodisi kot zahvalo za pomoč pri organizaciji, kot člani smučarskih klubov, navijaških skupin ali pa zgolj zato ker prebivajo v mariborski mestni četrti Radvanje.

Premalo za vse

Osem tisoč prebivalcev šteje ta mestna četrt, ki leži tik pod pohorskim smučiščem. Že leta velja dogovor med organizatorji Zlate lisice in Radvanjčani, da slednji v zameno za obremenitev, ki jih je deležno njihovo bivalno okolje zaradi prireditve, prejmejo večje število vstopnic. Tudi letos je bilo tako in v tajništvo četrtne skupnosti je z naslova ASK Branik prišlo 500 vstopnic. Sto so jih dobili člani Turističnega društva Radvanje, saj njegovi člani v veliki meri skrbijo za turizem v omenjeni mestni četrti. Štiristo jih je v petek med ostale prebivalce poskušala razdeliti tajnica četrtne skupnosti.

Proračun za Zlato lisico je letos znašal nekaj več kot milijon evrov. Večino sredstev pride s srani pokroviteljev prireditve in medijskih pravic. Morebitni dobiček je namenjen delovanju ASK Branik.

Posredovanje policije

A ker jih ni bilo dovolj za vse, je prišlo celo do izgredov. Kot nam je povedala omenjena tajnica, ji je več starejših občanov začelo groziti, zaradi česar je bila prisiljena celo poklicati policijo. Okoli deset posameznikov je bilo tako razburjenih, da so se lotili celo njenega avta in ji izpustili zrak iz pnevmatik. Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, so na koncu celo zagrozili, da bodo, če ne dobijo brezplačnih vstopnic, celo zaprli vse dostope do prireditvenega prostora, kar pa se k sreči nato ni zgodilo.

Brez ukrepov

Policisti, ki so posredovali na kraju dogodka, so  ugotovili,  da je prišlo med nekaterimi občani MČ Radvanje in tajnico te MČ do verbalnega spora, ker se občani niso strinjali z  delitvijo  brezplačnih  vstopnic za ogled tekme 53. Zlate lisice. Na vratih MČ je bilo namreč objavljeno, da jih bodo delili v popoldanskem času, a so jih začeli deliti že dopoldne in so vstopnice zato pošle. Policisti so tudi ugotovili, da naj bi organizator Zlate lisice v preteklih letih stanovalcem MČ Radvanje namenil bistveno več brezplačnih vstopnic kot letos. Ugotovili niso niti nobene kršitve javnega reda in miru niti zaznali elementov kaznivega dejanja, zato policisti zoper nikogar niso ukrepali.