Županove besede

Po požaru: Država že 25 let "sistemsko uničuje bohinjski turizem"

J.P./STA
10. 1. 2017, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Župan Občine Bohinj Franc Kramar je ob zadnjem tragičnem dogodku, ko je prejšnji teden zgorel del edinega delujočega hotela ob obali Bohinjskega jezera, Hotel Jezero, povabil na obisk predsednika vlade Mira Cerarja in dva ministra. Želi, da bi skupaj poiskali rešitve za prihodnost Bohinja, saj na občini menijo, da je odprtih vprašanj veliko.

STA
Župan Občine Bohinj Franc Kramar je povabil na obisk predsednika vlade Mira Cerarja in dva ministra, da bi skupaj poiskali rešitve za prihodnost Bohinja.

Dve tretjini Bohinja upravlja država, ki je s svojim zakonom o Triglavskem narodnem parku pripomogla, da turistična destinacija Bohinj stagnira kljub dejstvu, da je v zadnjih letih imel največjo rast nočitev v Sloveniji, to je 15-odstotno, v pismu navaja Kramar. Prepričan je, da država že 25 let "sistemsko uničuje bohinjski turizem", med drugim je leta 2002 prodala vse bohinjske hotele z izjemo Hotela Jezero, ki pa propadajo.

Bobo

Na Občini Bohinj menijo, da brez pomoči države ne morejo naprej. Zato so na obisk in k pogovorom o rešitvah za prihodnost Bohinja povabili premierja Mira Cerarja, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen.

Velika škoda

V Hotelu Jezero je požar v četrtek popoldne po ugotovitvah kriminalistov in strokovnjakov Nacionalnega forenzičnega laboratorija izbruhnil v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava.

Ogenj se je razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v objektu. Gasilska in policijska intervencija, ki se je začela z evakuacijo, je bila zaradi velikosti objekta, števila oseb ter močnega vetra in mraza zelo zahtevna. Požar ni terjal žrtev ali poškodovanih, je pa povzročil veliko škodo in prizadel tudi bohinjski turizem.