Šokiran duhovnik

Nad cerkev so se spravili kar s človeškimi iztrebki

pk
10. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najprej so vlomili v župnišče, nato pa so se znesli še nad cerkvijo

Profimedia
Župnik in domačini so pretreseni zaradi žaljivega napisa iz iztrebkov.

Prebivalce kraja Nabrežina pri Trstu je v nedeljo zjutraj na pročelju cerkve svetega Roka čakalo presenečenje. Na njem so opazili žaljiv napis, in to kar iz človeških iztrebkov. Dogodek, nad katerim so se odkrito zgražali, pa je imel ozadje.

To naj bi se nanašalo na vlom v prostore župnišča cerkve svetega Roka. V stavbo naj bi v noči na nedeljo najprej vdrli, in sicer tako, da so razbili steklo na vhodnih vratih. Notranjost so nato nepridipravi dodobra pregledali, za seboj so namreč pustili pravo razdejanje, a vzeli niso nič.

Odšli praznih rok

Duhovnik Ugo se čudi, da niso odnesli keliha ali računalnika.

»V župnišču so najbrž iskali denar, ki pa ga ni bilo,« medijem pojasni duhovnik, ki uraduje v župniji svetega Roka v Nabrežini, Ugo Bastiani. Doda še, da se čudi, da so vlomilci spregledali druge dragocenosti, ki bi si jih lahko prisvojili; zlat kelih, ki ga je prejel kot darilo od svojega predhodnika, in računalnik. Župnik domneva, da so fasado cerkve posvinjali zato, da bi tako izrazili svoj gnev, ker so iz župnišča odšli praznih rok.

Tik preden so vlomilci pobegnili, so še posvinjali pročelje cerkve.

Tik preden so lumpi pobegnili, so namreč na pročelju cerkve pustili napis, in to kar iz človeških iztrebkov, kar je domačine presunilo. »Ne samo zato ker je šlo za iztrebke, kar je že samo po sebi žaljivo, tudi zato ker je bila vsebina bogokletna, sem zelo žalosten. Še neverniki bi se nad njo zgražali,« je prizadet besede od dogodku za medije strnil duhovnik Ugo Bastiani. Ta je policiji že prijavil dejanje.

Poteka preiskava

Domačine zaradi dogodka skrbi. Sploh ker se je nekaj podobnega že zgodilo, in to ne tako nedavno, ko so vandali popackali pročelje na še enem sakralnem objektu v bližini – na Marijinem svetišču na Vejni, ki se dviga nad Trstom. Tudi v tem primeru je bila vsebina na pročelju žaljiva.

Organi pregona z več informacijami o obeh primerih še niso postregli. Jim bodo pa v primeru preiskave vandalizma gotovo koristile nadzorne kamere, ki jih ima svetišče na Vejni, medtem ko si z njimi preiskovalci v primeru vloma in vandalizma v Nabrežini ne bodo mogli pomagati, saj tovrstnega nadzora tam še nimajo.