Povsod je

Najbolj "vroča" Ilka ne bo begala naokoli

T.L./STA
8. 1. 2017, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ilka Štuhec postaja vsestranska smučarka z osvojenimi točkami v vseh disciplinah.

Grega Wernig/M24.si
Ilka štuhec

Čeprav letos ni bilo domačih tekmovalk na stopničkah pod Pohorjem, je lahko slovenska reprezentanca zelo zadovoljna s koncem tedna v Mariboru. V dveh dnevih na dveh tekmovanjih za 53. Zlato lisico so bile v prvi deseterici tri Slovenke, Ana Drev z osmim mestom v veleslalomu ter Ana Bucik in Ilka Štuhec s sedmim in desetim mestom v slalomu.

Kar dve Slovenki sta bili med najboljših deset na nedeljskem slalomu v Mariboru. Nazadnje sta bili vsaj dve Slovenki v prvi deseterici slaloma za Zlato lisico leta 1995.

Vsega skupaj je bilo tokrat pet Slovenk v prvi dvajseterici. Na sobotnem veleslalomu je bila Štuhčeva 14., Tina Robnik pa 19. Štuhčeva je v pohorski kombinaciji s 14. in 10. mestom osvojila peto mesto. Seštevek 53. Zlate lisice je dobila Američanka Mikaela Shiffrin, s slalomsko zmago in četrtim dosežkom veleslaloma.

"Res sem vesele, da mi je ravno danes uspela takšna dobra vožnja. Danes mi je res šlo vse po planu in ne bi mogla biti bolj vesela. Da se mi je to zgodilo ravno v Mariboru, kjer sem osvojila prve točke. Danes imam tu cel kup prijatelje, družino. Hvala vsem, da me spodbujajo in da so tu z mano," je bila vesela simpatična 23-letna Novogoričanka Bucikova, ki je na koncu osvojila odlično sedmo mesto, za zmagovalko Shiffrinovo je zaostala 1,48 sekunde. Bucikova je postavila najhitrejši čas prve vožnje, od Shiffrinove je bila denimo na drugi progi hitrejša za osem stotink sekunde. Bucikova je za kar osem mest izboljšala svoje izhodišče po prvi vožnji, ko je bila 15.

Zelo dobro gre tudi Mariborčanki Ilki Štuhec, ki uspešno svojima najboljšima disciplinama smuku in superveleslalomu, v smuku je s tremi zmagami celo vodilna, v letošnji sezoni dodaja tudi tehnični disciplini slalom in veleslalom. Da zna voziti slalom, je v tej zimi pokazala že na alpski kombinaciji z zmago v Val d'Iseru. V Mariboru pred domačimi navijači pa je dokazala, da lahko zelo dobro odpelje obe vožnji specialnega slaloma.

Nekdanja slalomska mladinska svetova prvakinja, ki je po mladinskem uspehu slalom zanemarila, tudi zaradi poškodb, ki so jo pestile po prehodu v člansko konkurenco, je pod Pohorjem zasedla za njo fenomenalno 10. mesto (+1,85). S tem izjemnim dosežkom je Štuhčeva v tej sezoni osvojila točke v prav vseh disciplinah. Gre za skoraj enkraten dosežek. Po osemnajstih (od skupno 37, kolikor jih je na sporedu) že izpeljanih tekmah v tej sezoni imata le Štuhčeva in Italijanka Federica Brignone osvojene točke v vseh petih disciplinah alpskega smučanja.

Štuhčeva je v Mariboru osvojila sploh prve svoje točke v slalomu za svetovni pokal, potem ko se je na specialnih slalomih prvič uvrstila v finalno vožnjo: "Noro. Seveda ne gre še brez napak. Vsekakor pa sem zelo zadovoljna z današnjim dnem. Trenutno sem zelo samozavestna, uživam v tem kar delam in želim, da tako tudi ostane." Zelo dobri nastopi ji vlivajo kar obilno mero optimizma: "Kar nekaj, glede na to koliko slaloma smo trenirali v primerjavi z ostalimi specialistkami. Mislim, da je to fenomenalno in da si nimam kaj očitati."

Štuhčeva bo slalom pod žarometi v Flachauu izpustila: "Prioritete so jasne, ne bomo begali po vseh tekmah samo zato, da startam. Lahko smučam dobro, lahko dosegam dobre rezultate, ampak še vedno so prioritete in se je treba držati nastavljenega programa, da ne zbezljamo." Zato pa se Štajerka že zelo veseli naslednjih treh koncev tedna, ko bodo na sporedu hitre discipline, kjer lahko pridobi ključno prednost v boju za skupno razvrstitev ter mali smukaški globus. Trenutno je peta v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Zadovoljna je tudi Ana Drev, z osmim mestom na sobotnem veleslalomu, s čimer je znova šesta veleslalomistka sezone ter članica elitne sedmerice: "Super, sem kar zadovoljna s svojim smučanjem, pokazala sem dve dobri vožnji. Sicer nista bili na najvišji ravni, ki so ga prikazale nekatere druge tekmovalke, ampak nimam občutka, da sem zelo oddaljena od tega in menim, da se mi lahko to kmalu poklopi. Nekako vem, kje je ta mali korak do tega, a je težko dosegljiv, ne moreš kar reči, tako se bom odločila in bom to naredila. Skupaj mora sovpasti veliko malih podrobnosti in delam na tem, da se to zgodi. Vzdušje tukaj pa je res enkratno, to je tekma, kjer kaj takega težko najdeš drugje v svetovnem pokalu."