V zavetišču

Živali se grejejo ceneje

T.L./STA
8. 1. 2017, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V mariborskem zavetišču rešli na ogrevanje s toplotno črpalko, s čimer želijo pomembno zmanjšati stroške ogrevanja.

Profimedia
V mariborskem zavetišču so živali na toplem.

V mariborskem zavetišču za živali so decembra lani prešli na ogrevanje s toplotno črpalko, s čimer želijo pomembno zmanjšati stroške ogrevanja. Živali so sicer tudi te dni, ko sta Slovenijo zajela sneg in mraz, na toplem.

Namestitev toplotne črpalke, ki je nadomestila ogrevalni sistem na osnovi zemeljskega plina, je financirala mariborska občina kot lastnica objekta. Nameščanje novega sistema so začeli sredi oktobra in zaključili konec leta 2016. Naložba je stala okoli 38.000 evrov.

"Stroški ogrevanja, ki so na letni ravni dosegali do 7000 evrov, ko smo se še ogrevali na plin, bodo tako padli in to je bil tudi cilj oziroma smisel naložbe," so povedali v podjetju Snaga Maribor, ki upravlja z zavetiščem.

Trenutno imajo v njem 27 psov in 16 muc, še vedno pa imajo odprta vrata tudi za druge brezdomne živali. "Živalce se počutijo dobro, potrpežljivo čakajo na nove domove. Sicer pa mraz prenašajo dobro, saj skrbimo za to, da bokse popoldan in zvečer zapiramo, da ohranjamo toploto v notranjem delu pasjih boksov," pravijo v Snagi.

Še vedno tudi zbirajo prostovoljne prispevke, ki jih porabijo izključno za hrano, oskrbo in igrače za živali, da bi tako sicer zavrženim živalim omogočili čim prijetnejše bivanje v zavetišču. "Dobrodošle so tudi koce in deke, odejam pa se hvaležno odpovedujemo, saj so napolnjene s perjem, torej jih psi lahko raztrgajo, s čimer izgubijo svojo funkcijo," so še povedali v Snagi Maribor.