Konec dvomov

Ptičja gripa: ne hranite živali na prostem!

T.L.
4. 1. 2017, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Pragerskem so v zadnjih dneh našli tri mrtve labode.

Facebook

Tudi v Sloveniji so odkrili primer ptičje gripe. "Dogodki so se hitro odvili. Med prazniki smo imeli pogine labodov na območju Pragerskega. Dopoldne smo dobili sporočilo, da je bila potrjena prisotnost virusa aviarne influence," je na hitro sklicani tiskovni konferenci v popoldanskem času povedal generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi.

Bolezen se pojavlja pri prostoživečih, divjih pticah. Ukrepov med njimi ne moremo izvajati, predstavlja pa to nevarnost za domače jate (perutninarstvo in podobno), je še dodal Posedi. Zato so vsi sprejeti ukrepi usmerjeni v to, da se virus ne bi iz prostoživečih ptic prenesel med domače jate oziroma k rejenim živalim, saj bi to pomenilo lahko tudi visoko gospodarsko škodo. Je pa Posedi opozoril, da zaradi gripe ne priporočajo preventivnega pobijanja živali in polnjenja hladilnikov.

Za ljudi ni (znane) nevarnosti

Sev ni patogen za človeka oziroma pri ljudeh še ni bil najden. Ni pričakovati, da bi uživanje jajc in mleka povzročilo težave. Nadzor pri nas je dober, zato ni nevarnosti, da bi nekdo oddajal bolne živali v zakol, so dejali pristojni na novinarski konferenci.
Ljudje nimamo receptorjev za ta virus in se zato zaenkrat s tem virusom - kakršen trenutno je - človek ne more okužiti. Pomembno je, da jajca in perutninsko meso uživamo dobro prekuhano. Pred uživanjem hrane je pomembno, da si umijemo roke.

Danes so dopolnil sklep iz 9. decembra: na območju Maribora, Ptuja, Celja, Murske Sobote in Novega mesta je po novem prepovedano, da se živali zadržujejo na prostem. Domača perutnina mora biti ograjena tako, da jim je preprečen stik s prostoživečimi pticami. Obvezno je hranjenje in napajanje živali v zaprtih prostorih, je nadaljeval Posedi. Prav tako je prepovedano hranjene prostoživečih ptic: ker s hranjenjem le privabimo ptice na kup, s tem pa se tudi poveča možnost, da z obutvijo ali na drugačen način prenesejo virus s prostoživečih na domače živali. Izvajal se bo nadzor, ali se ukrepi upoštevajo. Na omenjenih območjih je upoštevanje pravil nujno, medtem ko je za druge dele Slovenije priporočljivo, da se jih upošteva.

Virus je v Evropo, kjer se širi že od oktobra, prišel iz Azije. 

Za vsakega poginulega vrabčka inšpektorjev ni potrebno klicati

Bolezen se prenaša z obutvijo in obleko. Če je najdena mrtva ptica, je potrebno poklicati nacionalni veterinarski inštitut. Ptic se ne sme dotikati z nezaščiteno roko (brez primernih rokavic). Za vsako poginulega vrabca ali ptičko siničko ni potrebno poklicati veterinarske inšpekcije, ker te živali potencialno ne prenašajo virusa, so pristojni opozorili na tiskovni konferenci. 

Virus diagnosticirajo pri poginulih pticah z brisom kljunske votline ali kloake oziroma iztrebkov. Nato v laboratoriju določijo podtip virusa in druge podrobnosti.

Virus je zelo nalezljiv, zato so tako pomembni biovarnostni ukrepi na visoki ravni - med drugim tudi, da drugi ljudje ne prihajajo v stik s perutnino. Inkubacije virusa traja od 1 do 3 dni, zato je pomembno večje pogine v strnjenem času prijaviti pristojnim organom, je še opozoril Posedi. 

Že novembra opozorila

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so že novembra lani sporočili, da se je v Evropi ponovno pojavila ptičja gripa oz. aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N8. Najprej je bila bolezen potrjena na Madžarskem pri labodu grbcu (Cygnus olor), čez nekaj dni pa so madžarske oblasti obvestile Evropsko komisijo še o pojavu gripe na več kot 10.000 puranih, je tedaj pisalo na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Poljska je Komisijo o potrditvi gripe pri prostoživečih pticah obvestila 7. novembra, ko so našli okoli 50 mrtvih ptic.

Poglejte zemljevid z lokacijami pojavov bolezni, ki ga je objavila Evropska komisija. Slovenija na njem še ni bila zabeležena.

Pristojni trdili, da so jo pričakovali 

Pred dvema tednoma so strokovnjaki na novinarski konferenci opozorili, da je bila bolezen ptičje gripe odkrita že v skoraj vseh sosednjih državah v regiji, poroča STA. Zato so jo po besedah generalnega direktorja uprave za varno hrano Janeza Posedija pričakovali tudi pri nas. 

Sredi decembra so tako pristojni sklenili, da do nadaljnjega prepovejo zbiranje in razstavljanje ptic, pripravili pa so tudi priporočila rejcem. Med drugim so jim svetovali, da perutnino zadržujejo v zaprtih prostorih, v kolikor je to mogoče pa tudi, da se krma in voda nastavljata v zaprtih prostorih, da se čim bolj zmanjša stik z divjimi pticami.

Ljudje se ne morejo okužiti

Leta 2006, ko je bil odkrit prvi primer ptičje gripe v Sloveniji, je šlo za podtip H5N1, tokrat pa se v Evropi pojavlja podtip H5N8.  Virus podtipa H5N8 sicer po doslej znanih podatkih - v nasprotju s podtipom H5N1 - ne more okužiti ljudi.