Prava zima

Razglasili oranžni alarm, kriv močan veter

T.L., M.K./STA
4. 1. 2017, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Od četrtka sredi dneva do noči na soboto je napovedano zelo vetrovno vreme, zato bo nas bo, ob sicer nizkih temperaturah zraka, še bolj zeblo.

Reuters
V četrtek bo v višjih legah, pod Karavankami in v zgornjem Posočju pihal okrepljen severni veter s sunki nad 70 kilometri na uro.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo od četrtka sredi dneva do noči na soboto zelo vetrovno vreme. Ob sicer nizkih temperaturah zraka bo zato občutek mraza zelo izrazit, so danes sporočili z republiškega Centra za obveščanje. Za zahodno polovico Slovenije v četrtek zaradi močnega vetra velja celo oranžni alarm.

V četrtek bo v višjih legah, pod Karavankami in v zgornjem Posočju pihal okrepljen severni veter s sunki nad 70 kilometri na uro. Na Ilirskobistriškem in tudi ponekod drugod na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja s sunki nad 100 kilometri na uro.

Po napovedi za petek pa bodo predvidoma sunki vetra tudi v severovzhodni Sloveniji presegli 70 kilometrov na uro.

Profimedia
Mrzlo bo, dnevne temperature bodo marsikje v notranjosti Slovenije ostale pod lediščem.

V Sloveniji oranžen, v Italiji pa rdeči alarm

Zaradi močnega vetra v četrtek za severozahodno in jugozahodno Slovenijo velja oranžni alarm, na vzhodu države pa je predvidena nižja stopnja ogroženosti, in sicer rumeni alarm. Kot je razvidno s spletnega servisa Meteoalarm, se s težkimi vremenskimi razmerami soočajo tudi v Italiji. Tam je zaradi ekstremno nizkih temperatur v četrtek razglašen celo rdeči alarm.

V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od minus tri do minus devet, ob morju okoli nič, najvišje dnevne od minus dve do štiri, na Primorskem do osem stopinj Celzija.

Vremenska napoved za petek in soboto pa kaže, da bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, bolj oblačno bo v vzhodnih krajih. V petek bo pihal okrepljen severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Mrzlo bo, dnevne temperature bodo marsikje v notranjosti Slovenije ostale pod lediščem.