Najdražje na Škofijah

Država je zvišala cene goriv, kako pa je na avtocestah?

G.G.
4. 1. 2017, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Država je z današnjim dnem ponovno podražila goriva, ob avtocestah pa lahko trgovci z gorivi sami določajo cene. So sledili državi ali so pomislili na dobrobit državljanov?

Bobo
Le dva bencinska servisa ob avtocestah imata višji ceni goriva od cen, ki jih določa država.
Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je danes podražil za 3,1 centa na 1,302 evra, dizelsko gorivo pa za 2,4 centa na 1,202 evra za liter.

Zadnje vprašanje je le retorično, saj naftni trgovci sledijo logiki zaslužka. Lahko pa bi na katerem izmed bencinskih servisov ob avtocestah pustili cene nižje, saj jih nihče ne obvezuje, da sledijo državni regulativi. A niso.

Tako OMV kot Petrol sta zvišala cene v skladu z državo. OMV si je na dveh bencinskih servisih v bližini Škofij ob meji z Italijo privoščil celo višjo ceno. Na teh dveh bencinskih servisih je tako cena 95-oktanskega goriva in dizla za cent višja kot druge po državi.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer ob sprostitvi cen goriva ob avtocestah trdil, da ne bo prišlo do bistvenega povišanja cen, govoril pa je tudi o večji konkurenci na trgu naftnih derivatov.

Na anomalije na slovenskem trgu naftnih derivatov, kjer prevladujeta dve družbi, je opozorila Gospodarska zbornica Slovenije in izrazila bojazen, da bi lahko prišlo tudi do podražitev. Če bo deregulacija cen naftnih derivatov na avtocestnem križu povzročila večje povišanje marž, zakon o kontroli cen omogoča vladi, da ponovno sprejme ukrep kontrole cen.

Spletni portal za primerjavo cen

Da pa bi zagotovili boljšo informiranost potrošnikov, je ministrstvo napovedalo, da bodo do sredine leta 2017 vzpostavilo spletni portal, na katerem bodo dostopni podatki o cenah vseh goriv na vseh bencinskih servisih v Sloveniji.