Nadomestna zemljišča

Želje hoških kmetov so račun brez krčmarja

M.K./STA
12. 12. 2016, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Perutnini Ptuj odločno nasprotujejo stališču nekaterih lastnikov kmetijskih zemljišč na območju načrtovane proizvodnje cone v občini Hoče-Slivnica, ki v primeru prodaje svoje zemlje pričakujejo nadomestna zemljišča na območju, s katerim upravlja njihova družba.

STA
Prvi mož ptujske družbe Tibor Šimonka je pojasnil, da Perutnina Ptuj z zemljišči upravlja dolgoročno.

Kot so danes sporočili iz Perutnine, sami še vedno pridobivajo ustrezne informacije glede proizvodne cone, kjer naj bi po za zdaj še vedno neuradnih informacijah nekoč stala nova tovarna avtomobilskega giganta Magna.

Zanima jih predvsem, kako bi lahko omenjeni projekt posredno ali neposredno vplival na njihovo poslovanje, vendar trenutno z državnimi ustanovami v zvezi s tem še ne potekajo nobeni konkretni dogovori, so še dodali in poudarili, da z zemljišči, ki jih imajo v zakupu od Sklada kmetijskih zemljišč, upravljajo skrbno, odgovorno in dolgoročno, saj jih obdelujejo z najsodobnejšimi ter okolju prijaznimi postopki.

Z zemljo že upravljajo Rusi?

Prvi mož ptujske družbe Tibor Šimonka je sicer že pred tremi tedni na novinarski konferenci, kjer so predstavljali poslovne rezultate, na vprašanje STA v zvezi s tem dejal, je vse, kar sami vedo o tem projektu, tisto, kar izvedo v medijih, čeprav od skupaj okoli 200 hektarjev zemljišč, s katerimi upravljajo, nekatera ležijo v neposredni bližini.

O tem, ali bi bili pripravljeni kmetom odstopiti del zemljišč, ki jih imajo najete od sklada, je takrat dejal, da načeloma nimajo nič proti, saj podpirajo vsak projekt v Sloveniji, ki prinaša zaposlitve, a bi seveda želeli imeti druga nadomestna zemljišča enake kakovosti. Ob tem se mu sicer zdi čudno, da v regiji, kjer je nekoč že bila močna avtomobilska industrija in je še veliko prostora v nekdanjih Tamovih objektih, tovrstne projekte načrtujejo sredi polj.

V Perutnini Ptuj, ki je od lani preko Sija v ruski lasti, so na novinarski konferenci tudi zavrnili očitke nekaterih kmetov, da z zemljo že upravljajo Rusi, zdaj pa se morajo umakniti še Avstrijcem. Kot pravijo, bi takšnim argumentom nasprotovalo najmanj 1600 zaposlenih v skupini, saj je Perutnina Ptuj že 110 let slovensko podjetje.