Zdravstvo

Najprej je podpisala, zdaj pa računa in išče denar

T.L./STA
12. 12. 2016, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kolar Celarčeva pravi, da izračune za zakon o zdravstvenem varstvu še usklajujemo s finančnim resorjem, v koaliciji nad tem niso navdušeni.

STA
Milojka Kolar Celarc

Ministrstvo za zdravje ima po besedah ministrice Milojke Kolar Celarc napisan predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z določenimi izračuni. Izdelali bodo še dodatne izračune in ko bodo usklajeni s finančnim ministrstvom, jih bodo predstavili koaliciji. Medtem so partnerji bolj nestrpni, v SD predloge pričakujejo že danes.

Do novega leta so si vzeli prosto

Pogajanja med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides glede sprememb kolektivne pogodbe za zdravnike se bodo začela po novem letu, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Sporazum o zamrznitvi stavke so sicer dosegli 21. novembra, parafirali so ga dan pozneje, zaradi koalicijskih zapletov pa so ga podpisali šele 5. decembra. 

Ministrica želi, da se koalicija o finančnih izračunih za ukrepe v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, med katerimi je najbolj vidna namera za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, poenoti pred vložitvijo zakona v javno razpravo.

Na ministrstvo za finance ni še nič prinesla

Kolar Celarčeva je v današnji izjavi novinarjem pred sejo DZ zatrdila, da je datum, določen za vložitev predloga v javno razpravo, 16. januar, in ne 12. december, kot je bilo doslej predstavljeno v javnosti. A bodo to storili najpozneje do konca leta, je napovedala. Na ministrstvu za finance sicer po neuradnih informacijah izračunov ministrstva za zdravje nimajo.

Z ministrstva za finance so sporočili, da predloge rešitev za celovito zdravstveno reformo pripravljajo delovne skupine, pri čemer kot zunanji strokovnjakinji sodelujeta tudi predstavnici finančnega ministrstva. Na podlagi opravljenega dela bo sledilo še usklajevanje med ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in Kolar Celarčevo, ki pa zaenkrat še ni potekalo, so pojasnili.

Medtem pa so v koalicijskih DeSUS in SD nekoliko bolj nestrpni, saj so od ministrice na petkovi predstaviti reformnih predlogov pričakovali bistveno več. "Zavedamo se, da je treba nekatere sistemske zakone čim prej sprejeti, nekatere pa tudi pripraviti, saj so nam bili v petek predstavljeni predvsem v obliki idej," je v današnji izjavi v DZ dejal predsednik SD Dejan Židan.

Po njegovem mnenju ministrica v petek ni predstavila celovitih predlogov zakonov, ker jih verjetno ministrstvo še ni imelo oblikovanih. Ob tem je poudaril, da so na eni strani potrebne sistemske rešitve, na drugi strani pa je treba takoj rešiti akutne težave.

Tako pričakujejo, da bo ministrica takoj predstavila program za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Spomnil je, da na program skrajšanja čakalnih vrst čakajo iz tedna v teden, medtem ko se slednje le podaljšujejo. V SD pričakujejo tudi takojšnjo centralizacijo nabav v javnem sektorju, kar se tiče zdravstva, ker nam po Židanovih besedah tudi preko slabih nabav polzi denar.

Bi SD prevzel ministričin resor?

Sicer pa v SD pričakujejo, da bo Kolar Celarčeva že danes pojasnila, kako dobiti dodaten denar za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "V sistemu je na takšen ali drugačen način treba zbrati od 500 do 600 milijonov evrov, če ukinemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Naloga ministrice je, da nam predstavi svoj predlog in alternative," je izpostavil Židan.

Na vprašanje, ali bi bila SD pripravljena prevzeti zdravstveni resor, če se v koaliciji zaplete, je odgovoril posredno. Židan predvideva, da si je stranka SMC izborila ta resor, ker je ocenila, da je zelo pomemben. "Če bi si leto in pol dni pred koncem mandata želeli, da nekdo drug prevzame ta resor, bi to razumeli kot beg pred odgovornostjo," je dejal Židan.

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je danes v izjavi medijem v DZ ponovil, da od ministrice za zdravje pričakuje vse izračune, še pomembnejše pa so po njegovih besedah rešitve. Te bodo morale biti utemeljene, je povedal in dodal, da je ministrica imela obsežno delovno skupino strokovnjakov, s katerimi naj bi te rešitve oblikovala. "Upam, da bodo prepričljive," je dejal. Kot ključno je ponovno izpostavil vprašanje zagotavljanja sredstev pri teh ukrepih.

Ministrica je sicer danes spomnila, da je koaliciji v petek predstavila tudi predlog novele zakona o pacientovih pravicah, ki gre danes v javno razpravo, ter novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki gre ta teden v vladni postopek.