V stiski

Deklica Neža (2) vse bolj odzivna, mama noče istih zdravnikov

T.L.
5. 11. 2016, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Starša želita deklico odpeljati v bolnišnico v tujino. Prepričana sta, da postavljena diagnoza ni bila pravilna in dvomita o postopkih opravljenega zdravljenja.

Milka Krapež
Zdravniki staršem male Neže ne povedo, kaj deklici vbrizgavajo.

Starša komaj dveletne deklice Neže, ki so jo v ljubljanskem kliničnem centru odklopili z aparatur in kljub drugačni zdravniški napovedi še vedno živi, želita deklico na vsak način prepeljati v drugo bolnišnico.

Po nenavadnem dogajanju in razvoju dogodkov z malo deklico, o katerem smo podrobno poročali, se je namreč zaupanje staršev v odločitve ljubljanskih zdravnikov omajalo. Še več: prepričana sta, da postavljena diagnoza srčnega popuščanja, ki jo je dobila Neža ob prihodu v bolnišnico in za katero so jo zdravili, ni pravilna. Po zapletih med zdravljenjem so na UKC Ljubljana namreč ugotovili, da zdravljenje deklice, ki sta jo starša v jeseniško bolnišnico peljala zaradi slabega počutja, zaradi možganskih poškodb in slabega delovanja srca ni več utemeljeno in da za deklico ni več upanja. 

Vendar pa je, kot zdaj poroča zurnal24, deklica vse bolj odzivna. Njena mama pravi, da v zadnjih dneh velikokrat zajoka, ko ji "kaj ne paše, recimo, ko jo pobožam z mrzlimi rokami".  

Ne more v tujino zaradi dokumentacije, po kateri je zdravljenje neutemeljeno

Starša bi rada deklico odpeljala v drugo bolnišnico v tujino, kjer bi jo pregledali in povedali, kakšne so Nežine možnosti za življenje.  Vendar pa je na podlagi zdravstvene dokumentacije iz UKC Ljubljana, v kateri je zapisano, da je nadaljevanje zdravljenja neutemeljeno, to pravzaprav nemogoče, poroča zurnal24. Zato si starši prizadevajo, da bi pridobili drugo zdravstveno mnenje neodvisnega strokovnjaka iz tujine, ki bi deklico osebno obravnaval. 

Odvetnik: Premestitev v rokah predstojnika

Odvetnik Andrej Pitako pravi, da brez dogovora z vodstvom oddelka ne bo nihče prevzel odgovornosti za sprejem deklice, ki je na intenzivni negi. Predstojnik oddelka je tisti, ki premestitev odobri in se dogovori za transfer.

UKC je sicer že bil v kontakti s pediatrom iz Münchna, vendar starši možnosti za pripravo drugega mnenja pri pediatru niso sprejeli. Menijo namreč, da bi drugo mnenje pripravil v sodelovanju z UKC Ljubljana in na podlagi obstoječe dokumentacije, za katero pa sumijo, da ni verodostojna oziroma ne izraža dejanskega stanja.    

Predstojnik oddelka primarij Ivan Vidmar je staršem včeraj ponovno zagotovil, da bo vodstvo oddelka podprlo premestitev dveletnice, če bodo starši našli bolnico, ki jih bo sprejela.

Nežina mama pa ne dovoli, da bi deklico zdravili isti zdravniki."Ne dopustim, da bi Nežo pregledali in nadaljevali zdravljenje isti zdravniki, ki so pred mesecem dni dvignili roke od nje". Še več, meni, da se zdravniki na UKC Ljubljana skušajo izmakniti obravnavi tujega strokovnjaka, ki bi napake lahko potrdil.