Vrhovno sodišče odločilo

Odvzem velenjskih dečkov iz vrtca je bil nezakonit

G.G./STA
19. 10. 2016, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vrhovno sodišče je odločilo v primeru t.i. velenjskih dečkov, ki sta se po družinski tragediji znašla v birokratski igri.

Svet24
Babici velenjskih dečkov Mariji Otorepec so bile kršene ustavne pravice.

Odvzem dečkov v iz vrtca je bil nezakonit, babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom pa so bile kršene ustavne pravice, se glasi ugotovitev vrhovnega sodišča v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo (CSD) Velenje in zastopnika babice dečkov iz Velenja navedlo. Do nadaljnjega otroka ostajata pri rejnikih.

Ob tem je vrhovno sodišče zavrglo pritožbo odvetnika starih staršev Velimirja Cugmasa na zavrnitev zahteve za izdajo začasne odredbe, s katero bi otroka do pravnomočnosti odločitve vrnili k babici. Kot so poudarili v sodbi, odločba o dovoljenju za rejništvo ni bila predmet upravnega spora, o katerem je po pritožbi odločalo še vrhovno sodišče.

Sodniki v razsodbi dodajajo, da morajo o najboljšem interesu otrok presojati pristojni organi, ki so tudi specializirani za takšne odločitve. Pri tem pa so pripomnili, da "tako skrbnica kot druge pristojne osebe zagotavljajo, da sta sedanje bivanje in razvoj otrok dobro urejena in da stiki s starimi starši in drugimi sorodniki redno potekajo".

Vrhovni sodnik Erik Kerševan je babici na izreku dejal, da tudi ugotovitev kršitve ustavnih pravic pomeni določeno zadoščenje in bo lahko podlaga za urejanje razmerij med njo in vnuki.

Ob tem je poudaril, da če bo uspela z upravnim sporom na mariborskem sodišču in bo dobila dovoljenje za rejništvo, bi ji glede na odločitev vrhovnega sodišča o kršenju ustavnih pravic do družinskega življenja nato morali dodeliti otroke.

Odvetnik Cugmas: Potrjeno je tisto, kar je bistveno

Odvetnik Cugmas je po razglasitvi sodbe na vrhovnem sodišču v zvezi z oddajo dečkov v rejništvo dejal, da je potrjeno tisto, kar je bistveno, in sicer da je babici kršena ustavna pravica do doma in pravica do zasebnosti. Sodišču pa zameri, da ni reševalo predhodnega vprašanja. Napovedal je pritožbo oz. revizijo.

"Nedvoumno je, da je babici prekršena človekova ustavna pravica do doma in pravica do zasebnosti. Slednje je bistvo vseh prizadevanj v tem postopku. Tisto, kar ni ugodeno in kar je zamera, je, da si je sodišče pilatovsko umilo roke, saj bi v tem postopku lahko predhodno vprašanje razrešilo samo," je v izjavi po razglasitvi sodbe dejal Cugmas. Predhodno vprašanje je po njegovih pojasnilih to, da bi sodišče lahko odločalo, ali so razmere pri babici in dedku ustrezne za bivanje in razvoj otrok.

Cugmas meni, da bi se otroka morala takoj vrniti k starim staršem. Poudaril je, da stiki niso tisto, kar bi stara starša zadovoljilo, želita si namreč, da sta otroka vseskozi v njuni družini, ne pa da ju "samo enkrat ali dvakrat na mesec vidita za poldrugo uro". Glede odločitve vrhovnega sodišča pa poudarja še, da je s tem, ko je kršena človekova pravica babici, avtomatično kršena tudi pravica vnukoma.

Odvetnica CSD Velenje: Najbolj primerno za otroka, da ostaneta v rejniški družini

Odvetnica Centra za socialno delo (CSD) Velenje Simona Marko je presenečena nad razsodbo vrhovnih sodnikov, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit in da so bile njuni babici zaradi tega kršene ustavne pravice. Odločitve o morebitni pritožbi še niso sprejeli. Poudarila pa je, da je najbolje za otroka, da ostaneta pri rejnikih.

Otroka brez vednosti starih staršev odpeljali iz vrtca odpeljal k rejniški družini

CSD Velenje je brez vednosti starih staršev s Koroške, pri katerih sta po tragediji v družini, ko sta izgubila mamo, bivala bratca iz Velenje, 30. marca letos dečka iz vrtca odpeljal k rejniški družini.

Pravni zastopnik babice dečkov, odvetnik Cugmas, je na Upravno sodišče v Mariboru vložil tožbo, s katero je terjal ugotovitev, da je CSD Velenje z odvzemom otrok ravnal nezakonito in tako posegel v otrokove pravice v razmerju do babice. Hkrati je zahteval izdajo začasne odredbe, na podlagi katere bi se dečka do pravnomočnosti odločitve vrnila k starima staršema, oz. je zahteval vrnitev v prvotno stanje.

Upravno sodišče v Mariboru je v sodbi, sprejeti 11. maja letos, odločilo, da so bile z odvzemom dečkov kršene ustavne in človekove pravice njuni babici do družinskega življenja, medtem ko ni ugodilo zahtevi, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starima staršema, ampak je zapisalo, da bodo o tem tekli posebni postopki.

Na odločitev upravnega sodišča sta se na vrhovno sodišče, ki v nadaljnjih postopkih odloča o pritožbah v zvezi s sodbami upravnih sodišč, pritožila pravna zastopnika tako CSD Velenje kot babice dečkov.

Gibanje za otroke in družine pozdravlja odločitev sodišča

Odločitev vrhovnega sodišča so že pozdravili v Gibanju za otroke in družine. "To pomeni, da se morata fantka čim prej vrniti domov k starima staršema. Od socialnih služb in ministrice pričakujemo, da ne bodo izigravali odločitve vrhovnega sodišča in bodo omogočili, da bosta otroka čim prej doma pri starih starših," sta v imenu gibanja zapisala Franci Donko in Metka Zevnik, ki od vpletenih pričakujeta opravičilo in izplačila odškodnin.

Iz Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev pa so sporočili, da zahtevajo takojšnjo vsebinsko odločitev mariborskega upravnega sodišča glede vrnitve dečkov k starim staršem.