Simoneti na izstopnih vratih?

Ministrica o plačilih v slabi banki: Ni neskladja z zakonodajo

T.L.
19. 10. 2016, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pregled je pokazal, da razpravam upravnega odbora o obvodih Lahovnikovega zakona upravni odbor v sklepih ni sledil in da sporne pogodbe niso bile sklenjene.

STA
Marko Simoneti se omenja kot najverjetnejši kandidat za finančnega ministra.

"Ko gre za tako pomembno institucijo, kot predsednik vlade ne morem pristati, da bi se sprejemale sodbe na populističen način," je na začetku tiskovne konference, ki je potekala ob vmesnem poročilu ob ravnanjih na DUTB povedal predsednik vlade Miro Cerar

Na sejo bodo prihodnji teden povabili tudi predsednika upravnega odbora DUTB Marka Simonetija, da bo lahko osebno odgovoril na vprašanja ob zadnjih dogodkih. "Pričakujem pa zelo jasna pojasnila in odgovore tudi ministrstva za finance. Prihodnji teden bom sprejel odločitev, kako naprej in ali bo kdo odgovarjal," je še dodal Cerar.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je ugotovila, da pri konkretnih pogodbah ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. Da so v vmesnem poročilu ministrstva  pregledala več skupin prejemkov, vendar neskladja z zakonodajo ni bilo. Zaradi internih aktov, ki določajo prejemke zaposlenih v DUTB, ministrstvo za finance nima pristojnosti do vpogleda v prejemke ostalih zaposlenih, ki jih ne veže politika prejemkov.

Ministrica je še povedala, da so ugotovili, da razprave upravnega odbora niso bile namenjene izigravanju zakona, ampak iskanju rešitev, sklepom razprave upravni odbor ni sledil in sporne pogodbe niso bile sklenjene. 

Dragonjo bi, o DUTB ne ve nič

"Si prizadevam, da bi Dragonja okrepil ekipo na  ministrstvu za finance," je dejala ministrica in dodala, da ga zelo ceni ter si želi njegove strokovne pomoči pri nadaljnjem delu. "O njegovem angažmaju v DUTB ste mi pa vi prvi to povedali," je na vprašanje o neuradnih informacijah, da na DUTB prihaja Metod Dragonja odgovorila ministrica.

Izgubil zaupanje

Simoneti je izgubil tudi zaupanje SD, ki se po potrebnih postopkih zavzema za njegovo razrešitev, je po poročanju STA po vrhu koalicije povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Tako vztrajajo tudi v DeSUS, medtem ko se v SMC konkretno ne izrekajo o položaju Simonetija. Je pa Simona Kustec Lipicer (SMC) poudarila pomen zaupanja.

V SD se zavzemajo za to, da spoštujejo postopke in zaseda skupščina DUTB, "a vemo, kaj smo slišali," je danes povedal Han. Zato verjame, da bo skupščina sprejela takšno odločitev, da bodo iskali naslednika Simonetija. "Ne potrebujem velikih poročil, zaupanje je omajano," je poudaril.

Vlada danes obravnava poročilo ministrstva za finance o ravnanju upravnega odbora DUTB pri določanju plačil zaposlenim v DUTB in družbah v njeni lasti. Pred sprejetjem dokončnih stališč se bo z dejstvi in okoliščinami v zvezi z nedavnimi dogodki na DUTB seznanila na skupščini slabe banke, na katero bodo vabljeni tudi člani njenega upravnega odbora. Predsednik vlade Miro Cerar je sklenil skupščino DUTB sklicati za prihodnji teden.

Kustec Kipicerjeva je izpostavila pomen zaupanja. "Modro bomo morali presoditi med iskanjem objektivne odgovornosti, ki jo narekujejo pravila prava, in splošnim zaupanjem v delovanje posameznikov, ki vodijo te zelo pomembne politične institucije," je po koalicijskem srečanju v izjavi novinarjem dejala vodja poslanske skupine največje vladne stranke.

Neuradno: Preveč naklonjen privatizaciji

Javnost je namreč razburil posnetek, ki ga je objavil portal Pod črto, na katerem Simoneti razmišlja, kako obiti t.i. Lahovnikov zakon. Menedžerje bi zaposlil v DUTB, in jim dal 20 tisoč evrov plačila na mesec. Obenem pa bi dalo podjetje v lasti DUTB takšnemu menedžerju še menedžersko pogodbo, vredno 10 tisoč evrov. Tako bi lahko menedžerju dali plačo 30 tisoč evrov na mesec, je tedaj pisal portal Pod črto.

Po poročanju spletnih Financ naj bi bil neuraden razlog za Simonetijevo menjavo drugačen: da je bil preveč naklonjen prodajam terjatev in deležev družb, ki jih ima DUTB v portfelju, medtem ko koalicija privatizaciji ni naklonjena.

Medtem pa se je odprlo tudi vprašanje morebitne spremembe t.i. Lahovnikovega zakona. Če predvsem menedžerji menijo, da jih ta zakon omejuje in tako ne morejo delati, naj se izpostavijo pred javnostjo in predlagajo spremembe, je pozval Han. To je po njegovih besedah stvar postopkov in zatem odločitve političnih strank, zdaj pa je treba obstoječo zakonodajo spoštovati.