Šokantni prisluhi

Medicinske sestre v UKC Ljubljana sužnje zdravnikov

pk
13. 10. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

So si po hodnikih UKC Ljubljana in onkološkega inštituta izmenjevali kuverte s podkupninami, ki so krajšale čakalne vrste? Kaj vse se dogaja za stenami zdravstvenih institucij, razkrivamo s posnetkom pogovora med medicinskimi sestrami.

Kriminalisti so v torek zagnali preiskavo na 18 naslovih, med drugim so obiskali obe omenjeni zdravstveni instituciji, in sicer zaradi suma omogočanja sprejemanja pacientov mimo čakalnih vrst. Na onkološkem inštitutu naj bi preiskovali dva zdravnika, na kliničnem centru več, poleg njih še posrednika. Slednji naj bi prevzemal podkupnine in predstavljal stik med pacienti in zdravniki. Govorice pravijo, da naj bi šlo za skladiščnika na UKC Ljubljana. Ena oseba je pridržana.

Kirurg Erik Brecelj: 
"Mož moje pacientke je tretji osebi dal 20.000 evrov za to, da bi se ta pri meni dogovorila za zdravljenje njegove žene."

Preiskava se je začela po tem, ko je bila vložena ovadba zaradi domnevnega preskakovanja čakalnih vrst. Včeraj se je razvedelo, kdo je to podal; to je bil kirurg onkološkega inštituta Erik Brecelj. Potrdil je, da je to res storil, in sicer ker je na začetku letošnjega leta zaznal nepravilnost. »Izvedel sem, da je mož moje pacientke tretji osebi dal 20.000 evrov za to, da bi se ta pri meni dogovorila za zdravljenje njegove žene,« je dejal Brecelj.

Prispela anonimka

Zgodba sicer jasnejših obrisov še nima, saj podrobnosti ali prvi izsledki obsežne preiskave še niso znani. Za zdaj se o tem, kdo konkretno je vpleten v korupcijska ravnanja, bolj špekulira. Ste pa naši bralci lahko podrobnejši vpogled v mnoga sporna in korupcijska dejanja znotraj ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra dobili v članku, v katerem smo poročali o anonimki, ki je prispela na naslov našega uredništva.

Avtor anonimnega pisma na devetih straneh razlaga in opisuje sporna dejanja in poteze na račun kadrovanja, poslovnih odločitev, sklepanja pogodb in drugega v UKC Ljubljana. V prispevku, ki smo ga naslovili Anonimka kot tempirana bomba, razkrivamo tudi nekaj imen oseb, ki naj bi bile vpletene v našteto, in povezave med njimi.

Pogovor med osebjem

Na nevzdržne razmere vedno znova opozarja tudi zdravstveno osebje samo; tisto, ki mora izmenjevanje belih kuvert spregledati in čakalno vrsto na ta račun spremeniti. Naše uredništvo je pridobilo ekskluzivni posnetek pogovora med medicinskimi sestrami v ljubljanskem UKC, ki so si med seboj zaupale, da sicer z veseljem opravljajo to delo, a da jih mnogokrat zaradi zdravnikov, včasih tudi drugih sodelavcev, prav nič ne vleče v službo in da je na oddelkih premalo zdravstvenega osebja.

Objavljamo dobesedni prepis pogovora: »Na bruhanje mi gre … a mi verjameš … na bruhanje mi gre. Že itak te … imaš take izjave, da res … bruhanje! A veš, da jaz bi prav z veseljem šla na šiht, če ne bi bilo dohtarjev tehle takih. Vse ostalo, tudi tele izpadi od sodelavcev in sodelavk pa vse … samo teli … pa bi bilo življenje, a veš, koliko lažje. Samo da bi opravljali svoje delo … Jaz ne morem več. Tale dva dneva sta res … pa prej je bilo čisto vse v redu, zdaj je šlo pa vse v kur** ... Pa ta predavanja in to … pa naj bo tukaj in naj dela … ja, no, ne moreta biti dva zdravnika za cel fu*** oddelek. Jaz bom danes kar šla, bom vstala in šla domov, res,« se je glasil pogovor med njimi. Posnetek celotnega pogovora je na voljo na uradni Facebook strani časopisa Svet24 – facebook.com/casniksvet24.