Dvojna merila

SDS-ova džamija

Luka Tetičkovič
27. 5. 2016, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minaret ljubljanske džamije je dobil svojo konico, piko na i pa mu je dodal tudi poslanec Andrej Čuš, ki je izstopil iz SDS. Trdi, da ima stranka SDS pri projektu dvojna merila, od izgradnje verskega poslopja pa da ima vsaj en njen visok funkcionar celo finančne koristi.

STA
Stranka SDS je po Čuševih trditvah vpletena v projekt gradnje ljubljanske džamije.

Med prehodom beguncev čez območje Slovenije je bila stranka SDS v prvih bojnih vrstah. Svarila je pred islamizacijo Evrope, vnosom nevarnih terorističnih elementov, pred nesprejemljivo in nekompatibilno islamsko kulturo, ki da se noče in ne zna asimilirati v evropski način življenja in ne prepozna pojma ločitve države od cerkve. Med najaktivnejšimi poslanci je bil Andrej Čuš, tedaj še član te stranke.

Čuš zdaj za medije izjavlja, da tedaj še ni vedel, da s 30 milijonov evrov vrednim projektom izgradnje ljubljanske džamije služi nekdanji strankarski kolega. Gre za člana izvršilnega odbora SDS – Roberta Kolariča, ki je ob tem tudi četrtinski lastnik in prokurist podjetja Klima Ptuj. To pri gradnji džamije sodeluje kot podizvajalec – opremlja jo s strojnimi instalacijami. Posel je vreden milijon evrov.

Čuš sklepa, da je bil Kolarič s tem poslom strankarsko nagrajen zaradi svojega finančnega vložka v televizijo Nova24. Stranka mu je na slavnostni akademiji za to celo podelila plaketo za prispevek k pluralizaciji medijskega okolja. Prejelo jo je osem članov, ki so imeli posebne zasluge pri vzpostavljanju nove televizije in iskanju virov za njeno financiranje.

Kjer je zaslužek, so tudi dvojna merila

Čuš kot enega izmed razlogov za izstop iz stranke SDS zdaj navaja njena dvojna merila. Kot poslanec je vladi postavil več vprašanj glede netransparentnega financiranja gradnje džamije. Tedaj ga je motilo, da je denar zanjo prišel iz države Katar. Zalivska državica namreč slovi kot finančni podpornik islamističnih upornikov v Siriji, njena ideologija pa je tudi uradno vahabizem – izrazito puristična interpretacija islamske veroizpovedi, sicer tudi uradna ideologija samooklicane Islamske države. S svojimi pomisleki je Čuš seznanil več ljudi v SDS. »Vsi so bili tiho,« je spletnemu portalu Siol priznal Čuš.

»Te navedbe bi jih morale skrbeti. Sam sem takoj izstopil iz parlamentarnega odbora za sodelovanje s Savdsko Arabijo, ko sem se seznanil z njihovim podpiranjem islamskega radikalizma. Enako tudi v primeru Turčije, ko je njen predsednik Recep Tayyip Erdoğan Hitlerjev režim v začetku leta označil za primer učinkovitega vladanja,« je še dejal Čuš.

SDS prepleten s slovensko-katarskim združenjem

Z osmimi milijoni evrov je v ljubljansko džamijo soinvestiral tudi nekdanji katarski emir Hamad bin Khalifa al Thani. Pri tem ni jasno, ali je pri tem posredovalo Slovensko-katarsko združenje, ki je bilo ustanovljeno v začetku leta 2013, le kakšnega pol leta pred emirjevo odločitvijo o investiciji v projekt. Zanimivo je bilo v tem združenju aktivnih več vidnih članov SDS. Področje izobraževanja so ob ustanovitvi zaupali Borutu Rončeviču, ki je zdaj predsednik strokovnega odbora SDS za izobraževanje, znanost in šport. Področje turizma pa je pripadlo Marjanu Hribarju, ki je predsednik gospodarskega odbora SDS.

Na Islamsko skupnost Slovenije, v okviru katere poteka projekt gradnje džamije, smo zato naslovili vprašanja, ali si je prostor za gradnjo verskega objekta, ki je vsaj na desnici dojet kot politično sporen, kupila tako, da je del pogače odrezala tudi stranki SDS. Odgovorili so nam, da je bila Klima Ptuj izbrana na podlagi referenc in ugodne cene ter dodali: "Vsak nepomembnež, če želi pozornost v Sloveniji, govori proti džamiji."

Grega Wernig / M24.si
Andrej Čuš: "Sam sem izstopil iz parlamentarnega odbora za sodelovanje s Savdsko Arabijo, ko sem se seznanil z njihovim podpiranjem islamskega radikalizma."