Napadi na reševalce

Varnost na prvem mestu

Janja Ambrožič, Dolenjski list
29. 4. 2016, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če ste zaposleni kot varnostnik ali policist, lahko pričakujete, da se boste soočali tudi z nasiljem, a če delate v zdravstvu, se kaj takega ne bi smelo zgoditi. Pa se.

J. A.
V ZD Kočevje so se odločili, da bodo nabavili neprebojne jopiče, na PU Ljubljana pa zatrjujejo, da je varnost na območju Kočevja dobra.

Ravno zaradi tega so se v Zdravstvenem domu (ZD) Kočevje odločili, da bodo nabavili neprebojne jopiče, takšne, kot jih nosijo posebne policijske enote. Za štiri bodo plačali dva tisočaka.

"Imeli smo že na napad na zdravstvenega tehnika med oživljanjem, pa razna prerivanja po ordinacijah in grožnje," je za kočevsko televizijo povedala občinska svetnica in vodja nujne medicinske pomoči v ZD Kočevje Milena Vidmar Romič. Dodala je še, da je njihov ZD na svojo iniciativo in stroške poskrbel tudi za prisotnost varnostnika ponoči.

Policija: Kočevje ne odstopa

Čeprav zdravstveno osebje v kočevskem ZD opozarja na vse več nasilja, pa na Policijski upravi (PU) Ljubljana situacijo vidijo drugače. "Ocenjujemo, da je varnostna situacija na območju Kočevja dobra. V ničemer ne odstopa od drugih delov območja PU Ljubljana," pravi tiskovna predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko.

Policisti so v Kočevju v letih 2014 in 2015 obravnavali pet dogodkov, v katerih je bilo udeleženo zdravstveno osebje (grožnje, lažje telesne poškodbe, kršitev javnega reda in miru), letos pa k sreči takšnega primera ni bilo. Poleg tega so obravnavali dogodke, v katerih so bile udeležene druge osebe (tatvini v garderobi ZD Kočevje, poškodovanje vrat v isti ustanovi, pretep pred metadonsko ambulanto, pretep pred urgenco). Policisti so v vseh navedenih primerih tudi ukrepali.

Izpadi pod vplivom alkohola ali drog

Na PU Novo mesto statistike ne vodijo na način, da bi nam lahko povedali, koliko napadov na zdravstveno osebje se je zgodilo denimo lani. Predstavnica za odnose z javnostmi Alenka Drenik je podala splošno oceno, da se je stanje izboljšalo, saj v zadnjem letu niso zaznali primerov hujših ogrožanj interventnih služb.

Drenikova je še povedala, da v zdravstvenih ustanovah sicer posredujejo v posameznih primerih kršitev javnega reda in miru, predvsem gre za vpitje, nadlegovanje ali grožnje, kršitelji pa so največkrat pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.