Slovenija

Poraženi Luka Mesec: vpitje in fizični obračuni

Simon Rosc
11. 4. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko se je tik pred volitvami v televizijskih soočenjih pojavil nov, mlad in neobremenjen obraz Luke Mesca, so mnogi volivci dobili upanje, da morda za državo vendarle obstajata alternativa in nova politična moč. A manj kot dve leti po volitvah se tudi Združena levica že ukvarja z vprašanjem, kako v prihodnost – še naprej združeni ali razdruženi.

M24
Luka Mesec med govorom na kongresu: »Pokazali smo, da smo kljub majhnosti in neizkušenosti kos zgodovinskim preizkušnjam.«

V soboto je potekal kongres pomembne frakcije znotraj Združene levice – Iniciative za demokratični socializem, katere obraz je tudi Luka Mesec, ki je tej levi politični moči na zadnjih volitvah tudi prinesel zmago. V Krškem so člani razpravljali o tem, kako naprej, ali še vedno kot Združena levica, torej skupaj še z drugimi tremi frakcijami, Demokratično stranko dela, Trsom ter drugimi civilnodružbenimi gibanji in posamezniki, ki predstavljajo četrti steber ZL, ali samostojno. A žal se je zapletlo že pri zagotavljanju sklepčnosti, prisotni pa so lahko bili priča tudi barbarskim izpadom pretirano čustvenih posameznikov in dvomu o demokratičnem procesu samega kongresa.

RAZKOL PRI MEŠČEVIH

Koordinator sveta IDS Luka Mesec je v nagovoru članom kongresa v Krškem ocenil, da so postali politična sila, ki zmaguje, a zna tudi dostojno preživeti poraz. Po njegovem mnenju so pokazali, da so socialistična alternativa, alternativa tu in zdaj ter da je demokratični socializem prihodnost. Njegova želja je, da se ZL z vsemi svojimi partnerji še tesneje poveže in tako v prihodnosti še tesneje stopajo po isti poti. A razprava, ki je sicer potekala za zaprtimi vrati, je postregla tudi z mnenji v nasprotju z Meščevim, z željo, ki naj bi v razpravi celo prevladala, in sicer da IDS ubere svojo pot. Med člani namreč veje strah, da si bo poslanka skupna preko tesnejšega sodelovanja povsem podredila IDS. Tovrstne razprave znotraj iniciative sicer niso potekale prvič, člani se namreč temu močno upirajo, so pa zagotovo bile prvič tako ostre in so tudi prvič povsem porazile Mesca in poslanca Miha Kordiša, ki naj bi ga celo izžvižgali.

Mesec ima mesec časa

Po sobotni polomiji ima zdaj Luka Mesec do 4. maja čas, da izpelje še en kongres, ki se ga mora udeležiti dovolj članov, da bo sklepčen. Na njem bodo tako izvolili novega koordinatorja sveta IDS in svet iniciative. Lahko pa se poseže tudi po dopisnem kongresu, torej o glasovanju preko navadne ali elektronske pošte.

VPITJE IN FIZIČNI OBRAČUNI

Čeprav je vse skupaj potekalo za zaprtimi vrati, z namenom, da njihova razprava ne bi vplivala na nadaljnje sodelovanje s partnerji v ZL, nam je uspelo izvedeti kar nekaj podrobnosti, ki se v sodobni demokratični iniciativi vsekakor ne bi smele zgoditi. Prisotni so namreč bili priča vpitju, pljuvanju, celo besnemu tolčenju po stenah in grožnjam po fizičnem obračunavanju. Nad besom, ki se je razplamtel na kongresu, je bil močno razočaran tudi Mesec, ki naj bi takoj po koncu kongresa članstvu poslal posebno elektronsko sporočilo, v katerem je tiste, ki so nesposobni brzdati svoja čustva, pozval k izstopu iz iniciative.

ORGANIZIRANA NESKLEPČNOST?

Celoten včerajšnji kongres je potekal precej nenavadno. Ne samo zaradi prej omenjenih izpadov, temveč tudi zaradi samega potega kongresa. Kot smo izvedeli, so glasovanje o združitvi, koaliciji ali morebitnem izstopu iz ZL prestavili na čas po kosilu, ki so ga bili deležni vsi prisotni. Ko se je kongres nadaljeval s polnimi želodci, kar očitno ni tipično blagodejno vplivalo na počutje nekaterih prisotnih, pa naj bi delovno predsedstvo pojasnilo, da je prišlo do zapleta s kandidaturo enega od članov za organe sveta stranke in da so morali zato sklicati izredno sejo delovnih teles – volilne in statutarne komisije. Med tovrstnim zavlačevanjem je dogajanje sicer miril bend, ki je igral v ozadju, a so ljudje kljub vsemu zapuščali dvorano. Menda pretežno tisti, ki so podpirali Mesca, saj naj bi postalo jasno, da se njihova vizija tokrat ne bo uresničila. Šele po dolgem čakanju so prešteli prisotno članstvo in tako ugotovili, da za sklepčnost manjka 12 članov (za sklepčnost mora biti prisotna tretjina vseh članov iniciative), na podlagi česar so kongres nato razpustili, to pa je bil tudi glavni vzrok za prej omenjene izpade.

Članstvo IDS je strah, da si želi poslanska skupina ZL z večjim povezovanjem podrediti iniciativo.

BO MESEC PRESTOPIL V TRS?

Znotraj IDS pa so vse glasnejše tudi govorice o Meščevem prestopu v katero izmed drugih frakcij ZL. Menda naj bi ob neuspehu večjega povezovanja znotraj ZL resno razmišljal o prestopu v Trs. Kar pa najverjetneje pomeni tako konec IDS kot konec Združene levice. Bo Mesec tako hitro, kot je poskrbel za splavitev ZL, to tudi potopil?

sta
Poslanec Miha Kordiš naj bi bil s strani članov IDS med svojim nastopom glasno izžvižgan.