Slovenija

Primer koroških dečkov: Varuhinja potrdila tehtne razloge za odvzem otrok

M.K.
8. 4. 2016, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer glede napotitve dveh dečkov v rejništvo po pregledu posredovane dokumentacije ni ugotovila kršitev pravic obeh otrok, ki sta bila odvzeta očetu in predana v skrbništvo.

Ž.K.
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je ugotovila, da bi odločitev lahko izvršili tudi na primernejši način, brez dodatnega travmatiziranja otrok.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ja povedala, da so od CSD Velenje v postavljenem roku prejeli zelo obširen odgovor. Na podlagi prejetih informacij niso ugotovili kršitev pravic obeh otrok. Poudarila je, da sta bila dečka odvzeta očetu in ne starim staršem.

Varuhinja je tudi povedala, da so v pregledu predložene dokumentacije odkrili tehtne razloge za odvzem otrok starim staršem.

Zadeva je v javnosti zelo odmevna, a kot pravi varuhinja, je javnost "vedno vznemirjena, tudi o zadevah, ki jih ne pozna". Prav tako se ji ne zdi prav, da o takem primeru, čeprav ga strokovno ne poznajo, odločajo prav vsi v Sloveniji. "Kaj naj naredimo, uvedemo telefonsko glasovanje in nato zvečer razsodimo?", je bila kritična do razvnetih strasti, ocen in obsodb v javnosti.

Argumenti za namestitev otrok v rejniško družino so po besedah namestnika varuha Toneta Dolčiča tehtni. Kakšni so, ni želel pojasnjevati, ne gre pa ne za starost starih staršev in ne za kvadraturo stanovanja.

Oče ima kljub domnevnemu umoru svoje partnerke in matere obeh otrok sicer še vedno roditeljsko pravico, čeprav se Dolčiču to sicer ne zdi prav. Center za socialno delo pa ima možnost, da sodišču predlaga odvzem roditeljske pravice.

V postopku je oče torej imel možnost, da se izreče, a je na koncu odločal center, je še dodala varuhinja.

Varuhinja ugotavlja, da bi odločitev lahko izvršili tudi na primernejši način, brez dodatnega travmatiziranja otrok. Predlaga tudi vključitev zagovornika glas otroka, ki bo pomagal izraziti tudi mnenje otrok.

"Ta otroka sta namreč že marsikaj doživela, travmatizirana sta že od umora dalje, morda še od prej, odrasla bosta s to zgodbo, zato je prav, da se vsi pomirimo," je še poudarila.

Prav tako predlaga, da naj pristojni CSD čimprej v spremljanje skrbništva vključi tudi stare starše dečkov.

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti varuhinja predlaga, da čimprej posodobi družinsko zakonodajo, tako da bo omogočilo večjo možnost pritožbenih poti sorodnikov. Zdaj ima v tem primeru takšno pravico samo oče, stari starši pa so v pravni praznini, kar po mnenju Nussdorferjeve, ni prav.

Pri Varuhu človekovih pravic tudi upajo, da se bo čim prej vzpostavil stik med otroci in starimi starši, po mnenju varuha bi se tako celotna situacija pomirila.

Na ministrstvu pripravljajo celovito spremembo družinske zakonodaje

Kot so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zapisali na svoji spletni strani, pri pripravi sprememb izhajajo iz pred leti sprejetega družinskega zakonika, ki pa je bil zavrnjen na referendumu.

Napovedali so, da bodo šle spremembe v smeri večje zaščite otrok. Nekateri ukrepi za zaščito otrok, ki so trajnejšega značaja, se bodo tako iz centrov za socialno delo prenesli na sodišča. Prav na to razmejitev med oblastno in strokovno funkcijo centrov je opozorila tudi varuhinja, so zapisali na ministrstvu.

Nussdorferjeva je namreč v današnji izjavi glede namestitve dveh otrok v rejniško družino opozorila na neurejeno zakonodajo in pozvala ministrstvo za delo, naj posodobi družinsko zakonodajo, kakršno je predvideval tudi na referendumu padli družinski zakonik. Pomembno je namreč, da se razmeji pristojnosti med centri za socialno delo in sodišči, je opozorila. 

Nadzor ni ugotovil nepravilnosti

Ministrica Anja Kopač je v sredo potrdila, da inšpekcijski nadzor nad ravnanjem CSD Velenje v primeru namestitve dveh dečkov v rejniško družino ni pokazal nepravilnosti. CSD Velenje je po zagotovilih pristojnih otroka v rejniško družino namestil zaradi nesodelovanja starih staršev, in ne zaradi njune starosti ali socialnega položaja.

Stara starša, vaška skupnost Pameče-Troblje, sokrajani in drugi somišljeniki organizirajo shod v Ljubljani, pred stavbo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je napovedan v ponedeljek, 11. aprila, ob 15. uri.