Slovenija

V Sloveniji so bili najvišji državni organi vpleteni v prodajo orožja

STA
25. 2. 2016, 15.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Novinar Matej Šurc je ob 25-letnici osamosvojitve predstavil knjigo z naslovom Prevarana Slovenija, v kateri med drugim opisuje trgovino z orožjem. Kot je dejal na predstavitvi, so mreže trgovcev v času osamosvajanja prodale velike količine orožja, ki je prišlo iz tedanjih skladišč JLA, pri tem pa ni bilo pomembno, komu se prodaja, ampak le denar.

arhiv Svet24
Andrej Lovšin, nekdanji prvi mož Intereurope.

Andrej Križ

Dogajanje v času osamosvojitve je Šurc popisal že v trilogiji z naslovom V imenu države, ki sta jo skupaj z novinarjem Blažem Zgago izdala pri založbi Sanje. Tudi njegova tokratna knjiga je izšla pri isti založbi, in sicer v nakladi 2500 izvodov.

Po besedah Šurca se je orožje prodajalo predvsem v države nekdanje Jugoslavije, predvsem na Hrvaško. Pri tem so mreže trgovcev ščitile države, ki so kupovale orožje, v Sloveniji pa najvišji državni organi, ki so bili tudi sami vpleteni v prodajo. Krivec za to, da do danes nobeden od trgovcev ni bil obsojen, Šurc vidi v tožilstvu, ki je po njegovem pri tem zatajilo.

Orožje za prodajo je po besedah avtorja knjige prihajalo predvsem iz skladišč tedanje JLA, med drugim iz skladišča v Borovnici pri Ljubljani. Zelo težko je reči, koliko orožja je bilo pri tem prodanega in koliko so trgovci z njim zaslužili, saj o tem ni dovolj podatkov, je dejal.

Denar od prodaje orožja je prejel tudi Andrej Lovšin

Knjiga je nastala na podlagi več tisoč dokumentov, do katerih je Šurc prišel ob posredovanju Informacijskega pooblaščenca, in pričevanj ljudi, ki so bili vpleteni v dogodke. Med nekaj dokumenti, ki jih v knjigi posebej izpostavlja, je tudi dokument, iz katerega je po njegovem razvidno, da je denar od prodaje orožja v Bolivijo na svoj račun v Avstriji prejel Andrej Lovšin.

Ni mu vseeno, v kakšni državi živi

Za pisanje knjige se je Šurc, kot je dejal, odločil, ker mu ni vseeno, v kakšni državi živi in ker želi, da javnost pozna tudi drugo plat državne zgodovine. Ob tem je spomnil, kako ga je osebno prizadelo, ko je leta 1987 v Ameriki obiskal strica in izvedel zamolčano zgodovino o tem, kako so partizani po drugi svetovni vojni pobili več 10.000 svojih rojakov.

Po oceni pisateljice Drage Potočnjak, ki je vodila predstavitev, je knjiga dokaz, da so se v času ključnih dogodkov za našo državo rodile tudi že vse njene bolezni. Ocenila je, da je knjigi uspelo razkriti še nekaj ključnih in manjkajočih poglavij slovenske osamosvojitve.

Za Dragana Petrovca z inštituta za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti Šurčeva knjiga ni knjiga, ki bi jo lahko bral tako, da preskočiš posamezne strani, "saj te posrka vase". Novinar Erik Valenčič pa je izrazil upanje, da bo pripomogla k razčiščevanju slovenske osamosvojitvene zgodovine. Če že zgodovine druge svetovne vojne ne moremo razčistiti, zgodovino samostojne Slovenije lahko, je namreč prepričan.