Slovenija

Davčne blagajne uporablja šele tretjina zavezancev

STA
4. 1. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Davčne blagajne, ki so od sobote obvezne za vse, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju, uvaja vse več zavezancev. Do danes popoldne jih je začelo uporabljati 23.030 zavezancev, kar je sicer le približno tretjina vseh, a na Finančni upravi RS (Furs) opažajo, da se jih vsako uro v sistem vključi tudi po več kot 200.

Arhiv Svet24
Sistem davčnih blagajn onemogoča prirejanje podatkov o prometu za nazaj.

Od sobote morajo ponudniki blaga in storitev ob vsakem plačilu z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in prek spleta omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa pri finančni upravi. Ta račun potrdi, podatke pa shrani, s čimer sta omogočena sledljivost in nadzor nad izdanimi računi.

Sistem je poskusno stekel že v začetku decembra, ko se je zanj odločilo manj kot 200 od ocenjenih 70.000 do 80.000 zavezancev za uporabo davčnih blagajn. Številka je v nadaljevanju meseca le počasi rasla, bolj množično so se zavezanci začeli vključevati v sistem šele po božičnih praznikih.

Do danes popoldne je namensko digitalno potrdilo, brez katerega davčna blagajna ne deluje, prevzelo 38.181 zavezancev. Danes je v sistem vsako uro vstopilo v povprečju 280 novih zavezancev, so povedali na Fursu.

A davčne blagajne jih za zdaj uporablja le 23.030. Poleg prevzema potrdila imajo namreč pred dejanskim začetkom uporabe davčne blagajne še kar nekaj opravkov. Med drugim morajo nadgraditi oz. kupiti ali najeti elektronsko davčno blagajno z ustreznim računalniškim programom, ki pravilno izpisuje račun in dodatne podatke, ki se zahtevajo na njem. Računalničarji imajo tako v teh dneh polne roke dela.