Slovenija

Odbor DZ za mehčanje varčevalnih ukrepov na področju sociale in starševskega varstva

sta/mv
11. 11. 2015, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odbor DZ za delo je danes za obravnavo na seji DZ pripravil več dopolnjenih predlogov zakonskih sprememb, ki med drugim mehčajo varčevalne ukrepe na področju starševskega varstva in socialnih prejemkov. Predlog interventnega ukrepa pa naj bi povečal delovno aktivnost med dolgotrajno brezposelnimi starejšimi.

STA
Odbor DZ za delo je danes za obravnavo na seji DZ pripravil več dopolnjenih predlogov zakonskih sprememb, ki med drugim mehčajo varčevalne ukrepe na področju starševskega varstva in socialnih prejemkov.

Predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih zvišuje minimalni osebni dohodek na nekaj manj kot 289 evrov, medtem ko zdaj znaša malenkost manj kot 271 evrov, je povedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Del varčevalnega zakona, ki znižuje otroški dodatek v petem in šestem dohodkovnem razredu za deset odstotkov, bo po predlogu spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev prenehal veljati. Predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih pa podaljšuje varčevalne ukrepe, ki se nanašajo na starševska nadomestila, dodatek za veliko družino in pomoč ob rojstvu otroka. Vendar pa najbolj ranljive skupine ne bodo prizadete, je zagotovila ministrica.

Povečati želijo zaposlenost starih od 55 do 64 let

Četrto besedilo, ki ga je predstavila, je bil predlog zakona o interventnem ukrepu na področju trga dela. V skladu z njim bodo delodajalci, ki bodo zaposlili starejšega od 55 let, dve leti oproščeni plačila prispevkov. Podobno, kot so se že lotili subvencioniranja zaposlovanja mladih, želijo s tokratnim predlogom povečati zaposlenost starih od 55 do 64 let. Stopnja delovne aktivnosti v tej starostni skupini je v Sloveniji med najnižjimi v EU in je bila lani približno 38-odstotna. Povprečje v EU je bilo približno 56 odstotkov. Vsi štirje predlogi so povezani s pripravo proračunov za leti 2016 in 2017.