Slovenija

Policijski sindikat in MNZ brez poravnave zaradi izplačevanja nadur

STA
8. 10. 2015, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Policijski sindikat Slovenije (PSS) in ministrstvo za notranje zadeve se ob začetku pravdanja zaradi neizplačila nadur nista poravnala, je za STA povedal predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Pravda se tako nadaljuje. Sindikat je danes predstavil svoje argumente, ministrstvo bo nanje odgovorilo na prihodnjem naroku 26. novembra.

STA

Več kot 1100 članov PSS je leta 2013 vložilo tožbe zoper državo, ministrstvo za notranje zadeve in policijo. Zahtevali so plačilo dodatka za delo preko polnega delovnega časa oziroma nadurnega dodatka v višini 30 odstotkov osnovne bruto urne postavke.

Šlo je za dodatek za nadure, ki so nastale ob zaključku vsakega šestmesečnega referenčnega obdobja in ki niso bile nikoli izplačane, temveč nezakonito prenesene v naslednja referenčna obdobja, so takrat pojasnili v PSS. Tožbe so bile sicer vložene za zastaralno obdobje petih let do 3. maja 2013.

Končno sodbo je sprejelo vrhovno sodišče, ki je sindikatu dalo prav in med drugim poudarilo, da je načeloma delavec za delo (tako redno kot nadurno) upravičen do plačila, vendar je tudi kompenzacija opravljenih nadur s prostimi urami primerna odmera za nadurno delo, če ob tem delodajalec še izplača dodatek, ki je predviden za siceršnje plačilo nadurnega dela.

Škodo, ki jo bo moral na podlagi pravnomočnih sodb poravnati delodajalec, v PSS ocenjujejo na dva do tri milijone evrov, vendar bi lahko po njihovi napovedi krepko presegla pet milijonov evrov, saj so v prvi oceni upoštevani zgolj zahtevki tožnikov. Dejanskih kršitev naj bi bilo bistveno več.

Sindikat tako zdaj terja izplačilo še neizplačanih nadur z novimi postopki.