Slovenija

Za kaj že plačujemo predsednika Boruta Pahorja?

Žiga Kariž
25. 7. 2015, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na afero Piranleaks se je Borut Pahor odzval z izredno kratko izjavo in se nato spet lotil košnje trave. Je dokončno pozabil, kakšne naloge mu nalaga ustava?

sta

Twitter

Predsednik republike po ustavi predstavlja Republiko Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil. Razpisuje volitve v državni zbor, razglaša zakone; imenuje državne funkcionarje, kadar je to določeno z zakonom; postavlja in odpoklicuje veleposlanike in poslanike republike ter sprejema poverilna pisma tujih diplomatskih predstavnikov; izdaja listine o ratifikaciji; odloča o pomilostitvah; podeljuje odlikovanja in častne naslove; opravlja druge zadeve, določene z ustavo.

Dela nikoli dovolj

A za Boruta Pahorja to ni dovolj. On poleg tega še kosi travo, bobna, popravlja avtomobile, beli stanovanja in spodbuja miške pri plesanju. Včeraj je bil vabljen tudi na parlamentarni vrh, na katerem smo iskali novega kandidata za sodnika arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško. A žal prenatrpan urnik predsedniku ni omogočil udeležbe. Da ne bi preveč zanemaril svojih obveznosti, si je v četrtek med košnjo trave vzel pet minut časa in povedal, da je on s Hrvati še vedno prijatelj. Le kako bi lahko bilo drugače, druženje s hrvaškimi predsednicami je namreč vedno prijetno.

sta

Predsednik ima za to, da uskladi vse svoje obveznosti in je na njih tudi dobro pripravljen, kabinet sedmih ljudi, ki mu svetujejo o obrambnih zadevah, zunanjih zadevah, šolstvu, znanosti in tehnologiji, ekonomski in socialni politiki. Danes, ko se je lotil odpravljanja posledic poplav ter bo čistil bukovniške hudournike in potoke, mu bodo z nasveti gotovo pomagali.

Twitter

Pride trenutek

Zgolj v predvolilnem času je Borut Pahor opravil 281 ur prostovoljnih delovnih ur, po izvolitvi svoje delo nadaljuje v nezmanjšanem tempu. Funkcijo predsednika je prevzel 22. 12. 2012 in od takrat je opravil že kar 56 različnih del v okviru svoje akcije Skupaj – spodbujajmo drug drugega. Kljub pozitivni noti, ki jo prinaša, pa je bolj ali manj jasno, da je namenjena predvsem promociji Boruta Pahorja.

A pridejo trenutki, ko bi moral predsednik republike začutiti, da ni prostora za lahkotnost, da so časi resni in da se mora v celoti posvetiti tistemu, za kar je bil izvoljen, oziroma tistemu, za kar ga plačujemo. Mogoče je čas, da pokliče prijateljico Kolindo, se usedeta v kateri od dobrih primorskih oštarij, vseeno, na kateri strani meje, in pojesta juho, ki smo jo skupaj skuhali, ne glede na to, kako vroča je.

Twitter