Slovenija

Zaradi vplivov THC splezali na kozolec

STA
22. 6. 2015, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vseh 15 ljudi, ki so se v soboto na delavnici o uporabi industrijske konoplje v zdravilne namene v Bio parku Vrbje pri Žalcu zastrupili s THC, so v nedeljo iz celjske bolnišnice odpustili v domačo oskrbo, so danes za STA povedali v bolnišnici. Medtem pa celjska policija nadaljuje s preiskavo, izsledki naj bi bili znani v naslednjih dneh.

Arhiv Svet24

V domačo oskrbo so odpustili tudi tiste ljudi, ki so bili težje prizadeti in so zato potrebovali obravnavo na oddelku za intenzivno interno medicino in na internem oddelku celjske bolnišnice.

Po navedbah celjske bolnišnice so opravljeni diagnostični postopki potrdili, da gre pri vseh za zastrupitev s THC, ki je glavna psihoaktivna sestavina konoplje. Zato so se za nadaljnjo obravnavo posvetovali tudi s centrom za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Pri reševanju zastrupljenih so posredovali tudi gasilci, saj so nekateri zaradi vplivov THC splezali na kozolec in niso se mogli sami vrniti na tla.

Trije bolniki so bili hospitalizirani, dva od njih sta bila težje prizadeta, vendar nista bila v življenjski nevarnosti. Ostali so ostali na opazovanju na opazovalnih posteljah urgentnega centra in ko se je njihovo zdravstveno stanje izboljšalo, so bili odpuščeni v domačo oskrbo.

S Policijske uprave Celje so sicer v nedeljo sporočili, da je v bolnišnici končalo deset udeležencev delavnice, kjer je predavatelj okoli 40 udeležencem predstavil različne proizvode, pridelane iz industrijske konoplje, kot so konopljino olje, konopljina semena, konopljino moko in drugo. Obiskovalci, vsi so bili starejši od 50 let, so med predavanjem preizkušali predstavljene izdelke, tudi tiste, ki so jih prinesli s seboj. Neuradno naj bi se zastrupili z užitjem čaja in piškotov.