Slovenija

Sodba potrjena: Janševa SDS je pod mizo dobila skoraj milijon evrov

Simon Rosc/STA
12. 6. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avstrijsko vrhovno sodišče je v večini točk potrdilo sodbo deželnega sodišča na Dunaju v zadevi Patria, ki je zdaj pravnomočna.

sta

sta

Po mnenju avstrijskega vrhovnega sodišča je dokazano, da je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie februarja 2007 od Hansa Wolfganga Riedla prejel 900.000 evrov.

Avstrijsko  sodišče je prvostopenjsko sodbo v večini točk potrdilo, le očitki, povezani z utajo davkov, so po mnenju vrhovnih sodnikov premalo utemeljeni. Temeljni del prvostopenjske sodbe v zadevi Patria je pravnomočen, razveljavljene točke pa bo dunajsko deželno sodišče vnovič obravnavalo 16. julija letos.

Hans Wolfgang Riedl, avstrijski orožarski lobist, ki je posredoval pri slovenskem nakupu patrij, je bil v začetku aprila 2013 obsojen na tri leta zaporne kazni, od tega dve leti pogojno. Senat deželnega sodišča za kazenske zadeve na Dunaju je Riedla tedaj v prvi točki obsodil zaradi podkupovanja v povezavi z dobavo vojaških oklepnikov slovenskemu ministrstvu za obrambo.

Vrhovni sodniki so tej razsodbi pritrdili in tako menijo, da je dokazano, da je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie 15. februarja 2007 od Riedla prejel 900.000 evrov, namenjenih stranki SDS.

Vrhovni sodniki v razsodbi ne dvomijo, da je imel Janša kot predsednik vlade možnost vplivati na razpis, prav tako jih ne moti, da ne obstaja dovolj dokazov, ki bi neposredno potrdili stike Janše in Zagožna, kot tudi ne, da se ne ve, kje je končalo 900.000 evrov gotovine, saj že obljubo in dogovor o predaji podkupnine v zameno za prikrojevanje razpisa in dodelitev posla  razumejo kot kaznivo dejanje korupcije.

No, v nasprotju z avstrijskim sodiščem pa je včeraj slovensko ustavno sodišče Janši vrnilo poslanski mandat.