Slovenija

Bodeča neža za seksistično izjavo leta 2014 Milanu Kučanu

STA
12. 3. 2015, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mednarodni feministični in queer festival Rdeče Zore za seksistično izjavo leta podeljuje nagrado bodeča neža, ki jo je za leto 2014 prejel nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Novinarko, ki ga je prosila za odziv na aktualno politično dogajanje, je vprašal, če je poročena in ji nato dejal, da naj raje dela na tem.

Arsen Perić/KMA

Kot piše na spletnem portalu spol.si, je Kučanova izjava reprezentativen primer dejstva, da seksizem ne pozna političnih in ideoloških meja.

Letos se je kolektiv Rdečih zor prvič odločil podeliti še posebno nagrado, ki jo je dobila Simona Fišer Kralj z Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU za izjave v članku novinarke Anite Vošnjak (Dnevnik) Vsem moškim so všeč dolge noge. "Citirani izjavi Fišer Kraljeve reproducirata spolne stereotipe, ker jih predstavljata kot objektivno znanstveno resnico. S tem esencializirata in naturalizirata obstoječe družbeno-spolne odnose in jih na ta način upravičujeta," piše v utemeljitvi nagrade.

Imeni so razglasili na mednarodni dan žensk, 8. marca, v Menzi pri koritu v AKC Metelkova mestu. Izjave so zbirali od marca 2014 do začetka marca 2015. Tokrat je pri podelitvi sodeloval tudi portal spol.si, na katerem so zainteresirani izbrali bodečih pet, izmed katerih je nato občinstvo na zaključnem dogodku festivala Rdeče Zore v živo izbrala zmagovalno izjavo.

Ideja za podelitev bodeče neže se je porodila v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic. Z njo opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane.

Bodečo nežo so prvič podelili leta 2013 na festivalu Rdeče zore. Festival je letos potekal od 5. do 8. marca in je ponudil 16 festivalskih dogodkov.