Slovenija

Razkrivamo bajne zaslužke prostitutk v Sloveniji

Robert Marin
25. 2. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na uredništvo smo prejeli dokumente, ki kažejo na vse prej kot mizerno finančno stanje deklet, ki naj bi jih v obliki prostitucije v komenskem Antoniu, trebanjskem Boleru in turjaškem Cabaretu izkoriščala peterica, ki jo tožilci kazensko preganjajo zaradi očitkov trgovine z ljudmi, za kar je predvidena kazen do 15 let zapora.

Arhiv Svet24

Zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z ljudmi pred ljubljanskim okrožnim sodiščem poteka postopek zoper 55-letnega Milana Zupančiča, 44-letnega Darka Vukomanovića, 32-letnega Marka Plajnška, 51-letnega Zlatka Galijaševića in 39-letno Jasmino Vukmir.

Obdolženi, ki se branijo s prostosti, naj bi v nočnih lokalih Antonio v Komnu, Bolero v Trebnjem in Cabaret na Turjaku izkoriščali dekleta v obliki najstarejše obrti na svetu.

V obtožnici beremo, da je bilo v prostitucijo vpletenih najmanj 49 deklet, večinoma iz Ukrajine, Češke, Moldavije in Dominikanske republike, ki so na sončni strani Alp pristala v prepričanju, da bodo opravljala posel barskih plesalk.

Dekleta so bila uradno sicer zaposlena kot barske plesalke, a so po prepričanju tožilstva ponujala tudi mesene užitke; stranke so morale za skok med pernice odšteti 150 evrov, od tega so jih dekleta dobila 100. A so menda morala plačati toliko »prispevkov«, da jim je na koncu ostal le drobiž.

Po navedbah tožilstva so morala plačevati najemnino za sobo, za čiščenje lokalov, pa kazni za nepridnost ali neposlušnost, če na primer niso hotela seksati s kakšnim notredamskim zvonarjem, metuzalemom ali pijancem, mošnjo pa so morala odvezati tudi, če so si zaželela na dopust.

Arhiv Svet24

»Kako je lahko nekdo žrtev trgovine z ljudmi, če ima ob raciji 21.000 evrov pri sebi, avto parkiran pred lokalom ter ključe svoje sobe in celotnega objekta,« se sprašuje naš vir in dodaja: »Lahko gre, kamor hoče, kadar hoče!« Na uredništvo smo namreč prejeli nekatere dokumente, ki kažejo na vse prej kot mizerno finančno stanje »izkoriščanih deklet«.

Na primer: C. R. iz Bolera v Trebnjem je glede na bančne izpiske mesečno »zagonila« tudi do 3600 evrov. Bančni račun je imela odprt celo v Švici, do 18. januarja 2013 je na njem privarčevala dobrih 12.000 evrov. Po izračunih sodišča so vpletena dekleta s prostitucijo oktobra 2012, mesec pred aretacijami, »pridelala« 115.000 evrov, najbolj pridna med njimi je s prodajanjem telesa zaslužila 11.400 evrov, medtem ko je kazni, ki so jih morala dekleta vplačati oktobra predlani, za skupno 60 evrov.

Ena od prostitutk je imela bančni račun odprt v Švici, na njem pa dobrih 12.000 evrov prihrankov.


Med preiskavo so priče pripovedovale, da so se tiste bolj podjetne ukvarjale celo s posojanjem denarja strankam, od deklet pa so si denar sposojali celo nekateri obdolženci. Da je res tako, kažejo med hišnimi preiskavami zasežene posojilne pogodbe, sklenjene med prostitutkami, strankami in nekaterimi obtoženci. In zaradi nekaterih nerazčiščenih dolgov je zadeva po navedbah našega vira tudi privrela na plan.

Kriminalisti so se s primerom začeli ukvarjati, potem ko je neki redni odjemalec spolnih storitev enemu od obdolženih posodil denar, ta pa mu ga potem ni vrnil. Povrhu je bila ta redna stranka prostitutk na smrt zaljubljena v eno od deklet, ker pa se ona z njim ni hotela poročiti, se mu je, milo rečeno, »snelo« in je celotno zadevo prijavil policiji. »Ta dekleta so imela veliko denarja, to niso bile revice. Po zaslužku se lahko kirurgi v kliničnem skrijejo pred njimi,« zaključuje naš vir.

Profimedia
V Ljubljano so jih pripeljali s pomočjo slovenskega državljana iz Maribora in hrvaškega državljana.